Τρετινοΐνη: Πως να την χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια για αντιγήρανση

Ο χειμώνας  είναι η ιδανική εποχή για να ξεκινήσουμε κάποιες από τις θεραπείες που βοηθούν την βαθιά ανάπλαση της επιδερμίδας μας χωρίς τον  υψηλό κίνδυνο φωτοευαισθησίας. Μια από τις πιο αποτελεσματικές αγωγές αντιγήρανσης είναι η χρήση της φαρμακευτικής ουσίας τρετινοΐνης. Η τρετινοΐνη είναι ένα παράγωγο της βιταμίνης Α και χρησιμοποιείται κυρίως από τους δερματολόγους για την αντιμετώπιση της ακμής.  Eχει όμως αποδεδειγμένα ιατρικά, ισχυρή αντιγηραντική δράση (μεγαλύτερη της ρετινόλης) και βελτιώνει σημαντικά τη συνολική κατάσταση και εικόνα του δέρματος.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης της, αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου καθώς και η ανάπτυξη νέων κυττάρων στη δερμίδα.
Βελτιώνει την υφή, μειώνει τις λεπτές ρυτίδες και βοηθάει στην αποκατάσταση των βλαβών της φωτογήρανσης (σημάδια ηλικίας, φακίδες, δυσχρωμίες δέρματος, μείωση πόρων κτλ). Η τρετινοΐνη είναι πιο δυνατή από την ρετινόλη και είναι κατάλληλη για όλες τις επιδερμίδες και ιδανική για άτομα με λιπαρή και ακνεϊκή επιδερμίδα.

Είναι η πιο φθηνή και ταυτόχρονα ισχυρή αντιγηραντική θεραπεία που μπορείτε να κάνετε αλλά λόγω της ερεθιστικής της δράσης και φωτοευαισθησίας πρέπει να ακολουθούμε κάποιες βασικές οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της για να διασφαλίσουμε το μεγαλύτερο όφελος με το ελάχιστο ποσό του ερεθισμού.

Συμβουλές για ασφαλή χρήση κρέμας με τρετινοΐνη


  1. Την εφαρμόζουμε πάντα τη νύχτα.

  2. Περιμένουμε 15-20 λεπτά μετά από τον βραδινό καθαρισμό  πριν την εφαρμογή της τρετινοΐνης.

  3. Απλώνουμε ελάχιστη ποσότητα (όσο ένα μπιζέλι) της κρέμας (ή τζελ) στο δάχτυλό μας, και στη συνέχεια, μοιράζουμε  απαλά το ¼ της κρέμας σε κάθε τεταρτημόριο του προσώπου μας.

  4. Απλώνουμε το τζελ ή κρέμα σε ένα λεπτό ομοιόμορφο στρώμα.

  5. Αρχίζουμε με  εφαρμογή της κάθε άλλη νύχτα. Μετά από 2 εβδομάδες, αν δεν υπάρχει ερεθισμός ή ερυθρότητα, μπορείτε να την βάζετε κάθε βράδυ. Αν παρουσιάσετε ήπια ερυθρότητα ή ερεθισμός συνεχίστε κάθε άλλη νύχτα ή μειώστε σε δύο φορές εβδομαδιαίως.

  6. Αν εφαρμόσετε την κρέμα πολύ σύντομα μετά τον καθαρισμό του προσώπου σας ή εφαρμόζετε μεγάλη ποσότητα, θα αυξήσετε την πιθανότητα για κοκκινίλες και ερεθισμούς χωρίς να αυξηθεί το όφελος.

  7. Αν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας είναι πολύ ξηρό: Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα μετά την εφαρμογή της τρετινοΐνης. Απλώσετε ενυδατική κρέμα και οπωσδήποτε αντηλιακό τα πρωινά.

  8. Εάν προγραμματίζετε θεραπείες με λέιζερ, δερμοαπόξεση, peeling ή laser αποτρίχωσης ενημερώστε το γιατρό σας, έτσι ώστε αυτός ή αυτή μπορεί να σας υποδείξει πώς να διαχειριστείτε την τρετινοΐνη κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Τα θετικά αποτελέσματα συνήθως εμφανίζονται μετά από 6 εβδομάδες συστηματικής θεραπείας με τρετινοΐνη. Είναι πιθανό στο διάστημα αυτό να βιώσετε μερικές παρενέργειες αλλά όλα εξαρτιούνται από τον τύπο του δέρματός σας. Εντός των πρώτων ημερών, το δέρμα σας μπορεί να παρουσιάσει  κοκκινίλες, ξεφλούδισμα, αύξηση των σπυριών προτού επιδιορθωθεί και ανανεωθεί σταδιακά εντός των επόμενων εβδομάδων. Οι παραπάνω συμβουλές είναι εξαιρετικής σημασίας και θα βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό αυτών των παρενεργειών. Παρόλα αυτά, εάν νιώσετε υπερβολικό ερεθισμό  διακόψετε την  χρήση της  για μια 1-2 εβδομάδες και ξεκινήστε πάλι πιο συντηρητικά με 2 φορές μόνο την εβδομάδα μέχρι το δέρμα σας να την συνηθίσει. Εάν νιώθετε ότι έχετε πολύ ευαίσθητο δέρμα ξεκινήστε από την αρχή συντηρητικά και αυξάνεται την συχνότητα σταδιακά.

Προσωπικά μόλις ξεκίνησα επίσης τρετινοΐνη, όχι για να αντιμετωπίσω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά επειδή μου αρέσει να αλλάζω σταδιακά την ρουτίνα περιποίησης μου. Περιμένω λοιπόν να δω αν θα παρατηρήσω κάποια βελτίωση και ασφαλώς θα σας ενημερώσω. Όπως πάντα, αν ακολουθήσετε και εσείς την αγωγή θα χαρώ να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας. 

Δημοσίευση σχολίου

120 Σχόλια

  1. Καλησπερα Μαρια! Εχω κανει δυο φορες θεραπεια ακμης με χαπια τρετινοινης και χρησιμοποιω και airol κρεμα το βραδυ για συντηρηση. Μπορω να πω οτι οντως δινει λαμψη στο δερμα και βοηθαει στην αντιμετωπιση της ακμης. Παντως απ'οτι μου χει πει η δερματολογος μου πλεον χορηγειται και χαπι τρετινοινης (σε μικρη δοσολογια βεβαια) για αντιγηρανση σε γυναικες που εχουν ξεμπερδεψει με εγκυμοσυνες κτλ. Γιατι απαγορευεται να μεινεις εγκυος οταν λαμβανεις τρετινοινη διοτι προκαλει τερατογεννεση. Πολυ χαιρομαι που ανακαλυψα εσενα και το site σου Μαρια! Ειναι δυσκολο να βρεις καποιον να μοιραζεται γνωσεις ανιδειοτελως! Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρία μπορείς να μας πεις κάποια κρέμα που περιέχει τρετινοίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dina σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δεν το ήξερα για το χάπι τρετινοίνης, θα το κοιτάξω όμως γιατί μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε για το tip :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Μαρια μου,χαθηκα τελευταια γιατι ημουν εκτος.Καλο χειμωνα να χεις με Υγεια.Δεν ειχα δικο μου υπολογιστη εκει που ημουν αλλα οποτε εμπαινα αραια και που, μαθαινα νεα σου.Τωρα η αιρολ, ηταν παλια μου αγαπημενη,την εχω αρχισει ξανα πριν διαβασω αρθρο σου,αλλα εμενα μου ξηραινει το δερμα.Εχω αφησει ολα τα γκατζετακια ομορφιας,οπου να ναι θα ξαναρχισω.Εσυ μου δινεις κινητρο,με τα αρθρα σου και τα αποτελεσματα που βλεπω πανω σου. Maρια δες εδω μια πανεμορφη γυναικα 60 ετων,η οποια απο οτι λεει δεν εχει κανει μποτοξ, φιλερς λιφτινγκ,χρησιμοποιει πολυ Ρετινολη πολλα χρονια.Κριμα τα Αγγλικα μου δεν ειναι τελεια.https://www.youtube.com/watch?v=BATWaqlLDUY Νομιζω οτι αξιζει να ριξεις μια ματια.Καπου της ειχαν κανει αφιερωμα,ετσι την ειδα,νομιζω λεει οτι δεν βαζει ενυδατικη η κατι τετοιο.Καλο βραδυ να χεις, θα χαρω πολυ να μαθω τα καλυτερα για σενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σαι καλα! Μηπως μπορεις να μου στειλεις ενα καταλογο των dermedics? Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κική μου καλό χειμώνα επίσης :) Ναι την έχω δει και εγώ. Έχει τέλεια επιδερμίδα και πιστεύω πως όντως το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον στην μακροχρόνια χρήση της ρετινόλης. Αν νιώθεις ξηρότητα δοκίμασε 2-3 φορές το πολύ εφαρμογή την εβδομάδα μέχρι να συνηθίσει η επιδερμίδα σου. Επίσης μπορείς να δοκιμάσεις να αναμιγνύεις την τρετινοίνη (την προτιμώ από την ρετινόλη, πιο ισχυρή) με ελάχιστη λίγη ενυδατική ή φυσικό λαδάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτη τη κρέμα μου την είχε συστήσει μια αισθητικός πριν 3-4 χρονια. Την ειχα δοκιμάσει. Ειναι καλη αν κ θα ηθελα να ξεφλουδιζα λίγο περισσότερο. Θα την ξαναβαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για την airol μιλάω κ την αναγνώρισα απο τη φωτο π εχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρια μου σε ευχαριστω για τις συμβουλες σου,αυτο θα κανω,εχω λαδακι φυσικο καρυδας(ινδοκαρυδο) θα το ανακατευω μαζι.Η αλλη συμβουλη σου που με βοηθησε ειναι ο χρονος που πρεπει να περναει πριν την εφαρμογη της Aιρολ (20λεπτο),την εβαζα μετα τον καθαρισμο και με ερεθιζε αμεσα.Την χρησιμοποιω απο τα 24 μου, τοτε πρωτοακουσα για την Ρετινολη (Cosmopolitan).Tην φορουσα και εκανα τσαρκες στον ηλιο,κατακαλοκαιρο,τοσο μου εκοβε.Ξεφλουδιζα,με ετσουζε το προσωπο μου, την σταματουσα για μεγαλα διαστηματα και ξανα μανα.Μεχρι που διαβασα καπου οτι δημιουργει παναδες στον ηλιο και την εκοψα τα καλοκαιρια,Την ξεχνουσα για χρονια και ξανα.Σκεφτομαι να αγορασω κρεμα ρετινολης (strivectin).Η Ρετινολη βοηθαει στην χαλαρωση;;στην γυναικα αυτη το εντυπωσιακο δεν ειναι οτι δεν εχει ρυτιδες,εχω δει πολλες στην ηλικια της χωρις ρυτιδες,το εντυπωσιακο σε αυτην ειναι η σφρυγιλοτητα του προσωπου της, ειδικα στο οβαλ.Σε ευχαριστω,να σαι καλα με υγεια παντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Μαράκι, ελπίζω όλα να είναι καλά! Θέλω να μοιραστώ μαζί σας το εξής. Κάπια στιγμή (πριν απο μερικά χρόνια) δερματολόγος μου είχε προτείνει την εξής διαδικασία περιποίησης για τους χειμερινούς μήνες: Το βράδι Airol, το πρωϊ κρέμα ημέρας και αντιηλιακό, το απόγευμα Version Retinol AHA. Το έκανα για μερικές εβδομάδες και η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα μου άρεσε αρκετά - αν και στην αρχή το ξεφλούδισμα ήταν αρκετά έντονο. Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δυσκολεύομαι να κάνω στο πρόσωπό μου οτιδήποτε προκαλεί ξεφλούδισμα κ.λ.π. Ποια είναι η γνώμη σου; Τόσο ως προς τη συγκεκριμένη διαδικασία όσο και ως προς το κατά πόσο περιπτώσεις σαν τη δική μου θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τρετινοινη. Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κική μου και η ρετινόλη βοηθάει αλλά η τρετινοίνη είναι και πιο οικονομική και πιο αποτελεσματική. Αρκεί μόνο να είσαι προσεχτική και να προσαρμόζεις ανάλογα με τις αντιδράσεις της επιδερμίδας σου την ποσότητα και την συχνότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σοφία μου δεν μου εξηγείς σε τι φάση βρίσκεται η επιδερμίδα σου.... Αν είναι ερεθισμένη και με κοκκινίλες τότε καλύτερα είναι να συγκεντρωθείς στην ανάπλασή της πρώτα ώστε να ηρεμήσει και μετά να ξεκινήσεις την χρήση της Airol. Προσωπικά αν και επίσης έχω ευαίσθητη επιδερμίδα, μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα και το ξεφλούδισμα που παρατήρησα κανα δυο φορές ήταν ανεπαίσθητο. Την ξεκίνησα όμως πολύ σταδιακά, σε πολύ μικρή ποσότητα και σε φάση που η επιδερμίδα μου ήταν πολύ ήρεμη. Με την παραμικρή ένδειξη ευαισθησίας/ τσουξίματος την επόμενη μέρα πάντα την σταματώ και κάνω ένα διάλειμμα 3-4 ημερών. Έχω μάθει με τον καιρό ότι η βιασύνη για να πάρουμε γρήγορα αποτελέσματα τις περισσότερες φορές καταλήγει σε άσκοπο ερεθισμό και ταλαιπωρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Mαρια μου την αιρολ εβαζα και στα 24 μου δεν ηξερα οτι λεγεται τρετινοινη.Σε ευχαριστω για ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αχχχχ ΜΑρια τι θα γίνει με τα capital controls; ΕΣΥ μπορείς να κανείς αγορές με PayPal; Πρόσοδος πίκρα προσπαθώ , αλλά μάταια....
    Όσο για την κατάσταση της επιδερμίδας μου στην οποία αναφέρομαι στο προηγούμενο post χωρίς να δίνω περισσότερες πληροφορίες εννοώ τη λευκή, γιατι κατα τα αλλά δεν εχω ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Η δερματολόγος στην οποία πήγα πρόσφατα μου είπε πως μπορώ να κάνω ήπιο peeling στο προσωπο μου, όποτε αναρωτιέμαι γιατι όχι και Airol.
    ΜαρΑκι εχω παραγγείλει ήδη (μέσω φίλου που μένει Αγγλια ) το βιβλίο για τη λευκή και τη μίνι συσκευή ραδιοσυχνοτήτων που μου πρότεινες για το προσωπο. Αναρωτιέμαι αν για τη μίνι συσκευή ισχύουν όσα και για τις κανονικές (συχνότητα χρήσης κ.λ.π.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δοκίμασε να κάνεις κατάθεση στο λογαριασμό σου στο Paypal κάποια λεφτά ώστε να γίνεται ανάληψη άμεσα και να μην μπαίνει στην μέση η πιστωτική κάρτα. Εγώ είχα βάλει κάποια λεφτά στο paypal και έτσι μπορώ να κάνω κάποιες μικροαγορές. Δοκίμασε και εσύ έτσι και πες μου. Για την συγκεκριμένη mini fractional rf συσκευή ξεκίνα με μία φορά την εβδομάδα.Πιστεύω ότι είναι αρκετό. Διάβασε όμως και τις οδηγίες χρήσης κάνε και δυο φορές να δεις πως αντιδρά το δέρμα σου και τα ξαναλέμε. Παρεπιπτόντως θα χρειαστείς και gel αγωγιμότητας. Μπορείς να βάλεις μια λεπτή στρώση gel αλόης η το smooth gel της Dermedics που είναι ειδικό για rf για να έχεις ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρία με ποιον τρόπο κάνεις κατάθεση στο λογαριασμό paypal; Μέχρι τώρα χρησιμοποιούσα μόνο προπληρωμένη κ βέβαια δεν τη δέχεται, κ έχω σταμπάρει τόσα μικροπραγματάκια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δοκίμασε να βάλεις λεφτά από την τράπεζα στον δικό σου λογαριασμό paypal και μετά να κάνεις αγοράς με τα χρήματα που ήδη υπάρχουν μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαρία μπορείς να μας δώσεις κατευθύνσεις για το πως θα χρησιμοποιήσουμε την τρετινοϊνη σε σχέση με τις άλλες θεραπείες (ραδιοσυχνότητες, nuface, υπέρηχοι). Το διάστημα που κάνουμε θεραπεία με τρετινοϊνη μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις λοιπές συσκευές; Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποίούμε τρετινοϊνη (airol) για κάποιο διάστημα (συνολικά για πόσο) και μετά να συνεχίσουμε τη βραδινή περιποίησή μας με ρετινόλη (για πόσο;); Τέλος, Μαρία μου μήπως γνωρίζεις κάτι για την συσκευή Ultratone Facial Plus;
    Ελπίζω να μη σε ταλαιπωρώ με τις πολλές ερωτήσεις, αλλά όσο περισσότερα μαθαίνουμε τόσο π[ιο πολλές απορίες γεννώνται-:))
    Ευχαριστώ πάρα πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σοφία μου γενικά όλες οι θεραπείες με συσκευές που δεν είναι ερεθιστικές όπως του υπέρηχου ή των μικρορευμάτων και την φωτοθεραπεία (όχι αμέσως μετά) είναι απόλυτα συμβατές και δεν δημιουργούν πρόβλημα όταν χρησιμοποιούμε τρετινοίνη. Για θεραπείες πιο επεμβατικές στην επιδερμίδα όπως το needling και η δερμοαπόξεση πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και σίγουρα υπάρχουν κάποιοι ας πούμε "κανόνες" ασφαλούς χρήσης. Θα κοιτάξω λοιπόν να απαντήσω τις ερωτήσεις σου, θα προσπαθήσω σύντομα, σε επόμενο άρθρο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kαλή χρονιά Μαρία και χρόνια πολλά. Εξηγησέ μου σε παρακαλώ τι ακριβώς εννοείς όταν λες "Απλώνουμε το τζελ ή κρέμα σε ένα λεπτό ομοιόμορφο στρώμα"¨.Δλδ απλώνουμε την κρέμα και την αφήνουμε στην επιφάνεια της επιδερμίδας χωρίς να την τρίψουμε μέχρι να αποπρροφηθεί;Και μετά πως απλώνω την ενυδατική; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φλώρα τίποτα ιδιαίτερο, απλά προσέχουμε να βάλουμε μικρή ποσότητα και ομοιόμορφα απλωμένη σε όλο το πρόσωπο. Απλώνουμε την κρέμα σε λεπτή στρώση και κάνουμε μασάζ μέχρι να απορροφηθεί. Μετά από λίγο απλώνει ς και την ενυδατική σου ιδιαίτερα αν νιώθεις το δέρμα σου στεγνό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαρακι έχω ξεκινήσει και εγώ την αιρολ.σε ακολουθώ πιστα βλέπεις.μεχρι τώρα δεν είδα κοκκινίλες,ούτε τσούξιμο , εκτός από ένα δυο σπυράκια που πέταξα.την άλλη μέρα Νοιώθω το δέρμα μου πιο ξερό αλλά μάλλον είναι νορμαλ. Πες μου όμως, η αιρολ μπαίνει στο λαιμό και κάτω από τα μάτια;σ'ευχαριστώ Μαράκι ,Νασαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ναι Σια μου, η ξηρότητα είναι normal. Βάλε απλά μπόλικη ενυδατική. Στο λαιμό απέφυγε την περιοχή του θυρεοειδή. Κάτω από τα μάτια είναι παραπάνω από Οκ! Βοηθά σημαντικά να παχύνει η επιδερμίδα του κάτω βλεφάρου που είναι πολύ λεπτή. Εγώ είδα με την airol διαφορά και μάλιστα τώρα που χρησιμοποιώ συνδυαστικά και την lipofilling eye cream της Dermedics η περιοχή έχει βελτιωθεί πολύ γιατί πέρα από την ενδυνάμωση της επιδερμίδας σε επιφανειακό επίπεδο έχει αρχίσει να γεμίζει κάπως η περιοχή από μέσα και συνεπώς να μειωθεί η εσοχή του κάτω βλεφάρου κάτι που με ενοχλεί πολύ. Είμαι ενθουσιασμένη από τον συνδυασμό και σκοπεύω να γράψω άρθρο σχετικά αλλά περιμένω να περάσει λίγος καιρός ακόμα να είμαι σίγουρη για το αποτέλεσμα.

    Υ.Γ: Επίσης για την airol επισημαίνω για ακόμη μια φορά (γιατί είναι ζωτική σημασίας) ότι απαγορεύεται αυστηρά κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης καθώς και εάν υπάρχει προοπτική για εγκυμοσύνη μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου Μαρια μου .Ειμαι νεα αισθητικος και οταν ανακαλυψα το σαιτ σου ξετρελαθηκα με εχεις βοηθησει πολυ!Ειπα λοιπον να περιποιηθω περισσοτερο το δερμα μου!!!Εχω λιπαρο δερμα με πολλες βλαβες γενικα, δεν το περιποιομουν οπως επρεπε...οποτε ειπα να ξεκινησω με την αιρολ..εχω βαλει 2 φορες βραδυ παρα βραδυ..και καθε 2-3 μερες μετα την λοσιον βαζω υψισυχνα και πιλινγκ - μασκα!Ποση ωρα να βαζω τα υψισυχνα?...εχεις να μου προτεινεις και κατι αλλο συνδιαστικα..σε ευχαριστω εκ των προτερων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελευθερία μου για τα υψίσυχνα διάβασε το σχετικό άρθρο Επίσης θα βρεις προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπισης της ακμής στο άρθρο με "Συμβουλές και συσκευές για την αντιμετώπιση της ακμής" .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σου Μαρία μου. Ξανά εδώ με νέες απορίες. χιχι. Αγόρασα το mandelic peel και τη νέα συσκευή δερμοαπόξεσης που προτείνεις. Θα σας πω εντυπώσεις μετά τη χρήση τους. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν και πότε μπορώ να χρησιμοποιήσω την ariol εφόσων θα κάνω τις πιο πάνω θεραπείες. Επίσης στο μπούστο μπορώ να χρησιμοποιήσω ariol και αν όχι τι άλλο θα μου πρότεινες. Σε ευχαριστώ και πάλι Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κορίτσια η συγκεκριμένη στο ΥΤ ασχολείται πολύ με την ρετινόλη ΚΑΙ τα ρετινοειδή. Βοηθήθηκα αρκετά, ελπίζω και εσείς.Είναι στα Αγγλικά. https://www.youtube.com/watch?v=-GjTbo9FQa4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως, την έχω δει και εγώ είναι πολύ καλή και δίνει πολύ καλές συμβουλές για την χρήση της τρετινοϊνης! Για όσες ξέρουν αγγλικά συνιστώ να ρίξετε μια ματιά τα βιντεάκια της.

      Διαγραφή
  28. Elenina καλά είναι να μην συνδυάσεις το peel με την airol. Όταν τελειώσεις μια σειρά με τα peel (πχ 5-6) μετά ξεκίνα την airol. Στο μπούστο να ασφαλώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις την airol. Θα χαρώ πολύ να μάθω τις εντυπώσεις σου από τις θεραπείες. Μόνο προσοχή και ήρεμα στην χρήση της συσκευής δερμοαπόξεσης όταν κάνουμε peel. Κάνουμε ήπια και πολύ προσεχτικά για να μην τραυματίσουμε την επιδερμίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  29. Έναρξη συνομιλίας
    9:03 Μ.Μ.
    Καλησπέρα σας. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια μίας έρευνάς μου για τη δράση της τρετινοίνης "έπεσα" πάνω σε σχετικό άρθρο σας. Θεωρώ πως έχετε κάνει μία πληρέστατη δουλειά και φαίνεται πως έχετε πολλές γνώσεις. Επομένως, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι σχετικό, με αυτά που διάβασα. Όσο διάστημα χρησιμοποιείται η τρετινοίνη, μπορούμε να κάνουμε scrub ή μάσκες αργίλου, τις μέρες μη χρήσης της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eremny στην αρχή μέχρι να συνηθίσει η επιδερμίδα την χρήση της τρετινοίνης καλά είναι να μην χρησιμοποιούμε scrub. Για μάσκες αργίλου δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα αρκεί να μην την αφήνεις να στεγνώσει πολύ και ερεθίσει την επιδερμίδα. Αργότερα όταν δεν υπάρχει ξεφλούδισμα κοκκινίλες και η επιδερμίδα είναι τελείως ήρεμη μπορούμε ενδιάμεσα να κάνουμε scrub. Αν και γενικά τα scrub δεν τα συμπαθώ ιδιαίτερα.

      Διαγραφή
  30. Την χρισημοποιουμε και στην περιοχη των ματιων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία ναι, Μάλιστα βοηθάει πολύ στο να δυναμώσει/παχύνει η λεπτή επιδερμίδα του κάτω βλεφάρου. Ακολουθούμε βέβαια όλες τι οδηγίες σωστής και ασφαλούς χρήσης και φροντίζουμε να ενυδατώνουμε καλά τη περιοχή.

      Διαγραφή
    2. Φιλενάδα μου, να παχύνει εννοείς; Εγώ που έχω σακούλες θα τις δω να φεύγουν ή να μεγαλώνουν;

      Διαγραφή
    3. Εάν οι σακούλες είναι λόγω χαλάρωσης θα βελτιωθούν, αν όμως είναι λόγω λίπους στην περιοχή τότε μην την χρησιμοποιήσεις.

      Διαγραφή
  31. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμη. Όσο διαρκεί η περιποίηση με την τρετινοίνη, μπορούμε να προβούμε σε μεσοθεραπεία προσώπου; Επίσης, ποιο είναι το ιδανικό διάστημα διάρκειας της περιποίησης με τρεινοίνη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eremny δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνεις μεσοθεραπεία. Δεν υπάρχει κάποιο διάστημα προκαθορισμένο για την διακοπή χρήσης της. Σταματάμε όμως την χρήση της τους μήνες με την έντονη ηλιοφάνεια.

      Διαγραφή
  32. Οταν λες να ενυδατωνουμε...να βαζουμε πριν την αιρολ καποια ενυδατικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Τη ρετινολη σε τι ηλικια είναι καλό να την ξεκιναμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τα 25 ρετινόλη μπορείς να χρησιμοποιείς σε καλλυντικά φαρμακείου ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου και την ηλικία. Όχι όμως τρετινοίνη αν υπάρχει περίπτωση τεκνοποιίας σε άμεσο μέλλον.

      Διαγραφή
    2. Επιρρεαζει στην τεκνοποιια δηλαδη η χρηση της airol? Για τη λήψη φαρμακων τρειονοινης το γνωριζα αλλα ειναι τοσο μεγαλη η συγκετρωση και η απορροφηση απο το δερμα?

      Διαγραφή
    3. Οι προφυλάξεις έτσι λένε. Μπορεί να μην είναι τόσο τραγικά σε μικρή δόση αλλά καλύτερα να μην το ρισκάρεις.

      Διαγραφή
  34. Έπειτα απο σύσταση δερματολόγου για τοπικό πρόβλημα ακμής στο πιγουνι κ στο Τ γενικότερα ξεκινησα θεραπεία με airol βραδυ παρά βραδυ και μια λοσιόν τα υπόλοιπα βράδυα. Διβάζοντας όλα αυτά τα ευεργετικά της συγκεκριμένης κρέμας θα μπορούσα να κανω εφαρμογή της κρέμας κ στο υπόλοιπο πρόσωπο και αν ναι επειδή ηδη έχω μικρης έκτασης κοκκινίλες όπου την εφαρμόζωθα μπορούσα να χρησιμοποιώ το επόμενο πρωί την jalplast που είναι φαρμακευτικό gel επούλωσης με υαλουρονικό οξύ? είναι συμβατά μεταξύ τους σαν προιόντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκι, ναι κανένα πρόβλημα. Για να μειώσεις την πιθανότητα ερεθισμών ακολούθησε τις συμβουλές του άρθρου. Επίσης καταπληκτική κρέμα ανάπλασης και ιδανική για χρήση με την τρετινοίνη είναι και η calm της Dermedics.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σου. Θα το εφαρμόσω! μόλις τη νείδα στην απάντηση στο μειλ.

      Διαγραφή
  35. Μαρακι μου καλησπερα ειμαι καινουργια φιλη, Χρησιμοποιουσα την τρετινοινη εδω και αρκετους μηνες εμεινα ευχαριστημενη,πηγα στο φαρμακειο να την αγορασω και μου ειπαν οτι σταματησε δεν υπαρχει.Τι αλλο μπορω να χρησιμοποιησω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Διαβαστε αυτο το αρθρο ειναι πολυ σημαντικο!
    http://www.marieclaire.gr/beauty/cosmetics/article/6685/h-monh-antighransh-poy-tha-xreiasteite/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μαίρη δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Ελπίζω πως όχι. Θα ρωτήσω και θα σου πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπερα σας, βρηκα κατα τυχη το μπλογκ σας και ειμαι ενθουσιασμενη!!! Σχετικα μαι την κρεμα airol και σε μενα ειπαν στο φαρμακειο οτι εδω και μερικους μηνες σταματησε να κυλοφορει και δεν υπαρχει καποια αλλη κρεμα που να περιεχει τρετινοϊνη. Τι αλλο μπορουμε να χρησιμοποιησουμε για παρομοια αποτελεσματα; Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα χρόνο να το ψάξω αλλά ρώτα για την κρέμα Retin-a που περιέχει επίσης τρετινοίνη

      Διαγραφή
    2. Καλησπερα σου, μαλλον θα δυσκολευτουμε γιατι δεν υπαρχει καποια παρομοια κεμα, μου ειπαν ομως οτι υπαρχει ρετινολη σε αμπουλες. Φανταζομαι ομως οτι θα πρεπει να παρασκευαστει με καποια αλλο υλικο ωστε να μπορει να χρησιμοποιηθει χωρις παρενεργειες. Σ΄ευχαριστω πολυ για το χρονο σου!

      Διαγραφή
    3. Denise εγώ πάντως αυτήν την Παρασκευή την βρήκα στο πρώτο φαρμακείο που πήγα. Δεν μου είπαν κάτι για έλλειψη.

      Διαγραφή
  39. Airol εγώ ξεκίνησα πριν μία εβδομάδα στο 0.05% κάθε βράδυ χωρίς φοβερούς ερεθισμούς προς το παρόν. Μετά απο κανένα μισάωρο περνάω λαδάκι με Εγώ φτιάχνω λαδάκι με ροδέλαιο, αργκάν, βερυκοκέλαιο, σπαθόλαδο, λάδι καρύδας, λάδι αβοκάντο και μαύρη πεύκη. Προσθέτω μέσα και πρωτείνες μεταξιού με τζελ αλόης και ομογενοποιώ. Ακούγονται πολλά ξέρω :-D αλλά παρ' όλο που έχω λιπαρό δέρμα, δεν με εχει ενοχλήσει ή επιβαρύνει στο παραμικρό. Δεν είναι όλα τα δέρματα ίδια βέβαια και ούτε και θα πρότεινα τόσα λάδια σε ένα μείγμα, αλλά στον εαυτό μου το πείραμα έπιασε ευτυχώς, και δεν έχω θέμα. Αν θέλετε πάρτε την συνταγή και όποια κοπέλα ενδιαφέρεται μπορεί να την φτιάξει. Σαν κουρασμένη μαμά τριών μικρών αγοριών, με έχει βοηθήσει τρομερά στα πάντα. Εγκαύματα, συγκάματα, ραγάδες, σκασμένα χέρια, τριχόπτωση και μάσκα αν βάλω και δαφνέλαιο, κυτταρίτιδα κλπ. Με απασχολούσε πάντα το εξής όμως, και θα ήθελα την γνώμη σου πραγματικά, ή όποια κοπέλα ξέρει. Οτιδήποτε μπαίνει μέσα μας, πρέπει να έχει ένα άλφα μοριακό βάρος για να μπορέσει να ταξιδέψει στο δέρμα μας πιο βαθιά έτσι; Τα συνθετικά καλλυντικά δεν υποτίθεται οτι σαν καλλυντικά επεξεργασμενα το επιτυγχάνουν αυτό καλύτερα απο τα σπιτικα; Με έχει απασχολήσει πολύ αυτό. Θέλω να φτιάξω σέρουμ με υαλουρονικό, κολλαγόνο, οξέα φρούτων ΑΗΑ και ελαστίνη ωστε να τα εναλλάσω με την τρετινοίνη και όχι μαζί βέβαια για να μην πάω τόσο επιθετικά αλλά δεν ξέρω ένα σπιτικό σέρουμ αν διεισδίει τόσο πολύ όσο ένα του εμπορίου που το έχουν φτιάξει σε ένα εργαστήριο.Νομίζω η διεισδυτικότητα είναι μεγάλο θέμα στα καλλυντικάκαι θα ήταν ένδιαφέρον ένα άρθρο. Υπέροχο μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Vnem σε ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνταγή. Θα την σημειώσω και θα ελπίζω κάποια στιγμή να βρω χρόνο να την φτιάξω και να την δοκιμάσω. Όσον αφορά τις απορίες σου σχετικά με την διεισδυτικότητα αυτό που ξέρω είναι ότι τα αιθέρια έλαια που προσθέτουμε στα λαδάκια έχουν μεγάλη διεισδυτικότητα. Τα άλλα DIY καλλυντικά όμως πιστεύω ότι δεν έχουν την απαραίτητη διεισδυτικότητα για να είναι τόσο αποτελεσματικά όσο αυτά που έχουν δημιουργηθεί σε εργαστήριο. Δυστυχώς σε αυτήν την φάση με τις αλλαγές στην καθημερινές μου υποχρεώσεις και κυρίως επαγγελματικά δεν έχω σχεδόν καθόλου χρόνο να ασχολούμαι πλέον με το blog μου και με νέα άρθρα. Ελπίζω κάποια στιγμή να μπορέσω να επιστρέψω ξανά πιο ενεργά.

      Διαγραφή
    2. Καταλαβαίνω γλυκιά μου, όλοι είμαστε τερματισμένοι. Λοιπόν σαν ιατρική και φαρμακευτική επισκέπτρια εδώ και χρόνια πριν σταματήσω για τα παιδιά ώρα να μοιραστώ και εγώ τις γνώσεις μου. Πρώτον το λαδάκι που είπα παραπάνω για τις φίλες που αγαπούν λαδάκια και σπιτικά καλλυντικά. Τα συστατικά για μένα που είναι το Α και το Ω της αντιγήρανσης είναι η τρετινοίνη-ρετινόλη, κολλαγόνο-υαλουρονικό, ελαστίνη, Q10, πεπτίδια που ελάχιστοι γνωρίζουν και ειδικά τα διπλά πολυπεπτίδια Matrixyl3000 που έξω κάνουν θραύση και εδώ δεν τα ξέρει σχεδόν κανένας. Επίσης απαραίτητα τα ΑΗΑ οξέα φρούτων. Οπωσδήποτε dermapen ή dermaroller για πρόσωπο, αλλά και ραγάδες - κυτταρίτιδα. Είναι φοβερό αλλά με αυστηρά ΠΟΛΥ αυστηρά σωστή χρήση. Απο τα καλύτερα καλλυντικά για μένα, ο ορός νύχτας της κορεάτικης Missha Time Revolution Night Repair (Ιαπωνία και Κορέα έχουν υψηλότατης ποιότητας και τρομερά θρεπτικά καλλυντικά) και που είναι κατά την γνώμη μου πάντα απο τους καλύτερους (η Advance Night Repair της Estee φαντάσου δεν πιάνει μία και εγώ δούλευα Εστέ), αλλά η Misha δεν υπάρχει Ελλάδα και η Αμερικάνικη δεν στέλνει Ευρώπη. Παραγγέλνεις όμως απο το Γερμανικό site. Όποια βρεθεί Γερμανία τρεχάτε να την βρείτε. Επείσης στην Ελλάδα η Skinceuticals, η Visions Derma που είναι α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-η και δουλεύει συγκεντρωμένα όλα τα συστατικά που ανέφερα παραπάνω, και για φίλες της καλής ρετινόλης, το φαρμακευτικό κλιμακωτό σύστημα της Environ AVST της Chrysallis Proderma. Απίστευτα καλλυντικά που τόσο λίγος κόσμος ξέρει, χωρίς καμία ύποπτη διάθεση διαφήμησης. Τα ξέρω και σας τα λέω. Ψάξτε και θα με θυμηθείτε. ;-)

      Διαγραφή
    3. Vnem ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές και τις προτάσεις καλλυντικών. Θα τα έχω στα υπ' όψιν σίγουρα. :)
      A! όσο για την Night Repair της Estee προσωπικά που την είχα δοκιμάσει και εγώ παλαιότερα δεν είχα ενθουσιαστεί επίσης.

      Διαγραφή
    4. Vnem γεια σας , θα ηθελα να επικοινωνησω μαζι σας , για να φτιαξω καποια λαδακια, πως μπορω ; με τηλ. η με mail ;;

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα κορίτσια.Έχω κάνει 4 δερμοαποξέσεις και θέλω μια καλή κρέμα για ανάπλαση και ενυδάτωση...Διάβασα τα σχόλια της φίλης που έγραψε παραπάνω VNem VNem και μπερδεύτηκα...Τι από όλα να προτιμήσω;ΣΑς ευχαριστώ πολύ..

      Διαγραφή
    6. Ελένη σου η μακράν καλύτερη κρέμα για ανάπλαση της επιδερμίδας μετά από δερμοαπόξεση και αυτή που προσωπικά χρησιμοποιώ και εγώ τα τελευταία χρόνια είναι η Calm Cream της Dermedics.

      Διαγραφή
  40. Μαρία καλησπέρα ήθελα να σε ρωτησω την airol την σταματάμε τους καλοκαιρινούς μήνες και αν ναι απο ποτέ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζωή τον Ιούνιο αν βγαίνουμε συχνά έξω καλά είναι να μειώσουμε την χρήση της και να βάζουμε μόνο 1-2 φορές την εβδομάδα και την ημέρα πάντα spf50+. Όταν πάμε διακοπές/ηλιοθεραπεία/πολλές μεσημεριανές ώρες, έξω καλύτερα να την σταματάμε τελείως.

      Διαγραφή
  41. Καλημερα σας ειμαι η κοπελα απο το fb (αννα σκλοπα)εχω μερικες ερωτισεις
    1)airol την βαζουμε για ποσο καιρο 1,2,3,
    Μηνες καθε μερα η και παρα πανω ?
    Εγω μενω στην Κρητη και εχουμε πολυ ηλιο
    αρα μονο τους μηνες που δεν εχει πολυ ηλιο ?
    το αντιηλιακο πανω απο 50
    θα αρχισω με την airol μετα θα πρεπει να μεγαλοσω την δωση?
    αν την βαλω για ενα με 2 μηνες θα δω αποτελεσμα ?
    Για μην εχω ξεφλούδισμα μετα βαζω την κρεμα μου κανονικα ?
    Ευχαριστω που με διαβασατε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αιρολ χρειάζεται συνήθως 6 μήνες συνεχόμενης χρήσης για να δεις σημαντικό αποτέλεσμα. Στους 3-4 μήνες περίπου αρχίζεις να βλέπεις σταδιακά βελτίωση. Όσο περισσότερο όμως τόσο καλύτερα Δύο μήνες είναι σίγουρα μικρό χρονικό διάστημα. Εάν βάζεις 50αρι αντηλιακό θα είσαι Οκ για το μεγαλύτερο διάστημα ας υπάρχει ηλιοφάνεια. Φρόντιζε όμως αν είσαι σε εξωτερικό περιβάλλον να το ανανεώνεις συχνά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης του αντηλιακού σου.
      Ξεφλούδισμα πάντα υπάρχει στην αρχή. Το πόσο έντονο έχει να κάνει με την επιδερμίδα και το πόσο σταδιακά θα εισάγεις την χρήση της. Εάν ξεκινήσεις με μικρή ποσότητα 3 μόνο φορές την εβδομάδα σίγουρα η επιδερμίδα σου θα προσαρμοστεί σταδιακά χωρίς ιδιαίτερο ερεθισμό και ξεφλούδισμα. Αυτός μάλιστα είναι και ενδεδειγμένος τρόπος χρήσης στην αρχή. Αργότερα αυξάνεις την ποσότητα και συχνότητα.
      Κρέμα μπορείς να βάζεις αφού αφήσεις 15 λεπτά μετά την εφαρμογή της τρετινοίνης ώστε να δράση ανενόχλητη.

      Διαγραφή
  42. Γειά σου Μαρία μου. Διαβάζω Συνέχεια πως απαγορεύεται η συνδυαστική χρήση της ρετινολης με τρετινοινη και κάθε είδους τρετινοιδει Προϊόντα.Ξέρεις γιατί ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Βίκυ δεν γνωρίζω ούτε έχω διαβάσει για τέτοια απαγόρευση. Θεωρώ όμως ότι ούτως ή άλλως είναι μάλλον υπερβολή να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα ρετινόλη και τρετινοΐνη γιατί έτσι αυξάνουμε την πιθανότητα για ερεθισμό και ξεφλούδισμα της επιδερμίδας. Κάτι άλλο σχετικό όμως δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλησπέρα κ από μένα..
    Χρησιμοποίησα για 3 συνεχόμενα βράδια, airol. Ώσπου το δέρμα ερεθιστηκε ( κοκκινίλες) σε ένα σημείο δε είναι σαν να έχει κάνει έγκαυμα μικρού βαθμού (όπως όταν ερεθίζονται τα χείλη από το κρύο), τσούζει κιόλας.. Ξεφλούδισμα κλπ. Σταματώ για 2 εβδομάδες? Κ μετά αποφεύγω, να φανταστώ την καθημερινή χρήση? Αυτή τη στιγμή βάζω την αναπλαστικη της avene, αλλά παρατηρώ ότι χρειάζομαι τακτικά μέσα στη μέρα... Να φανταστώ ότι όλα αυτά είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού και να μην αγχωθω.. Σωστά? Χρόνια πολλά κ καλές γιορτές σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση. Μην ανυσυχείς καθόλου. Σταμάτα για λίγο την χρήση της και βάλε μία αναπλαστική. Η Calm της Dermedics είναι ιδανική αλλά και όποια άλλη καλή από φαρμακεία είναι Οκ. Δεν χρειάζεται να περιμένεις δύο εβδομάδες, μόλις η επιδερμίδα σου στρώσει ξεκινάς πάλι αλλά μέρα παρά μέρα στην αρχή.

      Διαγραφή
    2. Μαρία μου τώρα είδα την απάντηση σου... Σε ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκριση.. Ευτυχώς μετά από μία εβδομάδα περίπου πέρασε ο ερεθισμός.. Και συνεχίζω τη χρήση..
      Καλή Χρονια εύχομαι με υγεία

      Διαγραφή
    3. Τέλεια Κατερίνα μου! Καλή χρονιά επίσης :)

      Διαγραφή
  45. Απο το ιντερνετ μπορω να την παραγγειλω.
    Επισης σε 2-3 σημεια εχω κιλιδες-παναδες και αφου ερεθιζει η κρεμα μπορω να βαζω
    μονο σε αυτα τα σημεια για να σβυσουν οι παναδες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Andriani γιατί από το Internet; Την βρίσκεις πολύ φθηνά σε όλα τα φαρμακεία. Μπορείς να βάζεις τοπικά αν και είναι καλύτερα να κάνεις θεραπεία σε όλο το πρόσωπο. Εάν ξεκινήσεις σταδιακά δεν θα έχεις ιδιαίτερο ερεθισμό και είναι από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές αντιγηραντικές θεραπείες που μπορείς να κάνεις στο σπίτι.

      Διαγραφή
  46. Μηπως εχεις υποψη σου την εταιρια medik8? μια κρεμα την retinoade εχει 8 φορεσ περισσοτερη ρετινολη....δεν εχω βιωσει καθολου ενοχληση στο προσωπο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Angela δεν την γνωρίζω όχι! Είμαι οπαδός της τρετινοίνης.. πολύ πιο ισχυρή και απείρως πιο οικονομική :)

      Διαγραφή
  47. Μαρια καλησπερα μπορνα να κανω ενα μειγμα απο aquazol bepanthol λιγο airol και ρετινολη? Και αν μπορω να το βαζω καθε βραδυ μονο του σαν κρεμα η πρεπει να χρισιμοποιω και ενυδατικη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα όχι να μην κάνεις μίξη γιατί μειώνεις κατα πολύ την αποτελεσματικότητα της airol η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται μόνη της. Αν θέλεις λίγη ενυδάτωση πρέπει να περιμένεις κανένα 20 λεπτο πάνω κάτω μετά την εφαρμογή της airol για να βάλεις bepanthol ή κάποια άλλη ενυδατική. Η aquasol δεν έχει και πολύ νόημα όταν χρησιμοποιείς τρετινοΐνη

      Διαγραφή
  48. Γεια σας... Κανει για ραγαδες η airol? Και που θα τν βρω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μπορεί να βοηθήσει ιδίως αν συνδυάζεται με θεραπείες με Dermapen. Είναι αρκετά δραστική θεραπεία έτσι και για το ακριβή συνδυασμό τους όμως δεν το έχω ψάξει και δεν γνωρίζω να σου πω λεπτομέρειες. Αιρολ θα βρεις στα φαρμακεία

      Διαγραφή
  49. Καλημέρα είμαι 24 στα 25 και ξεκίνησα μόνη μου να χρησιμοποιώ κάθε βράδυ την Airol για καταπολέμηση της ήπιας ακμής μου. Ένα πρώτο ξεφλούδισμα γύρω από το στόμα είναι λογικό. Το δερμα μου είναι πιο γεμάτο από ποτέ, ακόμα και τα χείλη μου. Βρήκα στο εμπόριο της Pharmaq monoderma βιταμίνη Α15, κάψουλες καθαρής ρετινολης με περιεκτικότητα 0,15 τοις εκατό. Μετά την ηλικια των 30 είναι προτιμότερη η καθαρή ρετινόλη ή η τρετινοινη; Ποια είναι πιο ισχυρή; Η μητέρα μου που είναι στα 50 ποια θα ήταν πιο σοφό να επιλεξει; Μπορούν να χρησιμοποιούνται συνδυαστικά βράδυ παρά βράδυ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Thalia η τρετινοίνη είναι πιο ισχυρή και πολύ πιο αποτελεσματική για ανάπλαση και αντιγήρανση. Για την μητέρα σου η τρετινοίνη είναι επίσης κατά την γνώμη μου καλύτερη επιλογή!

      Διαγραφή
  50. Θέλω να ρωτήσω το εξής...χρησιμοποιω βαιρολ μια εβδομάδα έχω έντονο κοκκίνισμα κα ξεφλούδισμα στο πηγούνι συνεχίζω κανονικά την χρήση της αιρολ?η σταματω ήρεμη η περιοχή κ ξανά απ' την αρχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απόλυτα φυσιολογική αντίδραση αλλά αν προτιμάς καλύτερα σταμάτα την για 2-3 μέρες τελείως και μετά ξεκίνα πάλι την εφαρμογή μέρα παρά μέρα για μία εβδομάδα. Αν η επιδερμίδα σου είναι σχετικά εντάξει αύξησε σταδιακά και πάλι την συχνότητα

      Διαγραφή
  51. Καλημέρα. Χρησιμοποιώ την airol εδώ και 3 εβδομάδες κάθε βράδυ και είμαι πολύ ευχαριστημένη από το απτέλεσμα στην επιδερμίδα μου. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την περιοχή των ματιών ( στο άνω βλέφαρο ας πούμε όπου εκεί παρατηρώ σημάδια χαλάρωσης) ή μόνο στο πόδι της χήνας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα μου χαίρομαι που βλέπεις ήδη βελτίωση. Για το επάνω βλέφαρο δεν συνιστάται η χρήση της γιατί είναι ευαίσθητη περιοχή και μπορεί να προκαλέσει έντονο ερεθισμό, φαγούρα, οίδημα κτλ. Σε καμιά περίπτωση δε, δεν πρέπει να απλώνεται στην περιοχή του κινητού πάνω βλεφάρου όπου η περιοχή είναι ακόμα πιο ευαίσθητη.

      Διαγραφή
  52. Σε περιοδο θηλασμου μπορουμε μα χρησιμοποιήσουμε την αιρολ?? Ενυδατική μπορει να ιεωρηειι οποιαδήποτε κρεμα η μπορω μα χρησιμοποιήσω της vichyηια ρυριδες κ σύσφιξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ραφαέλλα δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν την ασφάλη χρήση της κατά την διάρκεια του θηλασμού. Άλλοι λένε ότι καλά είναι να αποφεύγεται και άλλη ότι η ποσότητα που απλώνουμε στο πρόσωπο είναι πολύ μικρή για να περάσει από την κυκλοφορία της μητέρας στο μωράκι. Λογικό μου ακούγεται το δεύτερο και δεν νομίζω να υπάρχει πραγματικό πρόβλημα αλλά αν μπορείς καθυστέρησε το όσο μπορείς για τους πρώτους μήνες τουλάχιστον. Έτσι για 100% ασφάλεια.

      Διαγραφή
  53. Μαρία από την στιγμή που θα ερεθιστεί το δέρμα από την ΑΙΡΟΛ επιτρέπεται να κάνεις θεραπεία με υπέρυχους ή με κάτι άλλο;;ή σταματάς τα πάντα μέχρι να επανέλθει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα Μάγια μου να περιμένεις μέχρι να ηρεμήσει πρώτα η επιδερμίδα σου.

      Διαγραφή
  54. Σας παρακαλώ ήθελα να ρωτήσω γιατί πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση αιρολ στην περιοχη του θυρεοειδούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευγενία δεν χρειάζεται τελικά να αποφεύγουμε την χρήση της airol στην περιοχή του θυροειδή. Απλά είχα διαβάσει κάπου ότι η συχνή χρήση βιταμίνης Α στην περιοχή μπορεί να τον επηρεάσει και ήμουν λίγο επιφυλακτική αλλά αυτό τελικά δεν ισχύει που σημαίνει ότι μπορούμε να την χρησιμοποιούμε άνετα σε όλο τον λαιμό.

      Διαγραφή
  55. Μαράκι μου καλημέρα καλωσόρισες την airol μπορούμε να την χρησιμοποιησουμε συνδιαστικα με το γλυκολικο οξύ? Γιατί το γλυκολικο αν δεν κάνω λάθος δεν το βάζεις στο κάτω βλέφαρο κ επίσης δεν καθαρίζουν οι δυσχρωμιες μου ελπίζω να είσαι πιο χαλαρή τώρα Σ ευχαριστώ πολύ να είσαι καλά εκ των προτέρων φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Βασούλα μου,
      Καλά είναι να μην τα συνδυάζουμε στην ίδια μέρα. Αλλά αν η επιδερμίδα μας έχει εξοικειωθεί με την εφαρμογή της airol και χρησιμοποιήσουμε ήπιο peel τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε το peel μας με ασφάλεια. Απλά όχι την ίδια στιγμή. Για το κάτω βλέφαρο δεν μπορώ να απαντήσω με ασφάλεια σε γενικές γραμμές. Εξαρτάται από την επιδερμίδα και το peel (ισχύς και brand).

      Διαγραφή
  56. Καλησπερα!
    Αγορασα κι εγω την airol αλλα εχω μια απορια.
    Στο φυλλο οδηγιων γραφει πως πρεπει να αποφευγεται η επαφη της κρεμας με τα ματια, τα βλεφαρα, το στομα και τη μυτη.
    Οκ για τα πρωτα τρια, ειναι λογικο, αλλα ουτε στη μυτη;; Εκτος αν εννοει μεσα και οχι απέξω γιατι πανω στη μυτη θα με βοηθουσε να την απλωνω καθως βγαζω συχνα σπυρακια εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σωστά υπέθεσες... Εννοεί ότι απαγορεύεται η χρήση της στο εσωτερικό της μύτης :)

      Διαγραφή
  57. Καλημερα σας! Διαβαζω με πολυ ενδιαφερον ολα αυτα για την σωστη χρηση της airol και χαιρομαι ιδιαιτερα γιατι μου τη συνεστησε ο δερματολογος ως τροπο αντιγηρανσης. Θα ηθελα να σας ρωτησω για την calm της Dermedics που αναφερατε ως αναπλαστικη, μπορεις να την χρησιμοποιεις γενικα στο προσωπο για την φροντιδα του η ειδικα μετα απο ερεθισμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. καλησπέρα και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας! είμαι 33 ετών κ σκέφτομαι να ξεκινήσω την airol. όταν λέτε απαγορεύεται η χρήση της στο ενδεχόμενο άμεσης εγκυμοσύνης, τι χρονικό ορίζοντα θέτουμε? υπάρχει όντως ο κίνδυνος τερατογένεσης?για να μην τα πολυλογώ, θα τη συνιστούσατε σε κάποια γυναίκα που θα ήθελε στο μέλλον να γίνει μητέρα ή θα διατηρούσατε επιφυλάξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος όταν χρησιμοποείται τοπικά το πρόβλημα είναι όταν δίνεται θεραπεία από το στόμα. Όμως και η τοπική χρήση ενέχει πιθανά κάποιο πολύ μικρό κίνδυνο χωρίς να έχει αποδειχθεί τίποτα. Το πιο ασφαλές είναι η διακοπή της 6 μήνες πριν την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης ενώ γινόταν τοπική χρήσηστο πρόσωπο η ποσότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά είναι ίσως καλύτερα να απευθυνθείς σε δερματολόγο

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα! Μαρία μου θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποια που κάνει lazer το πρόσωπο κάθε μήνα και επίσης έκανα tattoo το φρύδι μου μπορω να χρησιμοποιήσω την AIROL?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπέρα,
    Σκέφτομαι να αγοράσω την airol όμως ποτέ δεν έχω χρησιμοποιήσει κρέμα με ρετινόλη πόσο μάλλον με τρετινοΐνη όπως είναι η airol, αν έχω καταλάβει σωστα. Είμαι 40 ετών με μικτή επιδερμίδα.
    Πρέπει πρώτα να αγοράσω κρέμα με ρετινόλη (από φαρμακείο γίνεται να την φτιάξουν, με 1-2% ρετινόλη μαζί με μια βάση?) να την συνηθίσω ή κατευθείαν την airol?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου, όποια οδό και να ακολουθήσεις είναι καλή. Αν αρχίσεις τη αιρολ κατευθείαν απλά ακολούθησε πιστά τις οδηγιες για την περίοδο προαρμογής και θα είσαι εντάξει

      Διαγραφή
  61. Πόσα πράγματα έμαθα σήμερα για προϊόντα που δεν τα γνώριζα καν δεν ήμουν και πότε η γυναίκα που θα έβαζα την κρέμα μόλις ξυπνούσα μια ημέρας που και που είμαι 61 και κάνω τα τελευταία χρόνια κάποια πράγματα με την αισθητικο τελως πάντων αυτό που θέλω να ρωτήσω αυτήν την αιρολ 0,05 που πήρα είναι μόνο για ουλές από ακμή ;θέλω να πω μπορώ να την βάλω για ριτιδες; Και αν ναι μόνο τοπικά η σε όλο το πρόσωπο; Ευχαριστώ πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Γεια σας, που μπορω να βρω την κρεμα Airol????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Λοιπον χρησιμποιησα την airol για 2μισι μηνες περιπου, 2 φορες τη μερα και εχω να πω τα εξης:

    Ειχα λιγο ξεφλουδισμα και μετα απο την 4η-5η βδομαδα αρκετη κοκκινιλα στο προσωπο, σα να ειχα καει απο τον ηλιο.
    Μετα τη σταματησα (επειδη θα εβγαινα στον ηλιο και δεν ηθελα) και το προσωπο μου απο ξηρο που ηταν παντοτε, απεκτησε μια περιεργη υφη... οχι ακριβως λιπαρη αλλα σαν να κολλαει και γυαλιζε πολυ.
    Χωρις δηλαδη να βαζω καν ενυδατικη, το δερμα μου γυαλιζε (σα να ειχα βαλει καποιο λαδι, χωρις ομως να ειναι λιπαροτητα) και αν το ακουμπουσα ηταν σα να κολλαει, πως ειναι το δερμα αν εχεις βαλει μελι πανω του πχ και το ακουμπας, καπως ετσι.
    Δε το αναφερω σαν κατι κακο, απλως το καταθετω για να δω αν συμβαινει γενικα μετα. Μηπως ειχε αρχισει να βγαινει νεο δερμα; (να ανανεωνεται εννοω). Μηπως ηταν κολλαγονο; Δεν εχω ιδεα γι'αυτο ρωταω μηπως εχει συμβει και σε σενα μιας και τη χρησιμοποιεις.
    Μετα απο 2-3 βδομαδες αφοτου ειχα σταματησει την κρεμα το δερμα μου εγινε οπως πριν, σταματησε δηλαδη να εχει αυτη την υφη κι αυτη την οψη γυαλαδας.
    Μιας και ειμαστε κλεισμενοι μεσα, σκεφτομαι να αρχισω παλι να τη βαζω για κανα διμηνο ακομα, πειραζει που την ειχα σταματησει; Θα ειναι δηλαδη τα αποτελεσματα σα να ξεκιναω πρωτη φορα τωρα η ειναι συνδυαστικα; (αρχες Δεκεμβρη τη σταματησα). Επισης επειδη εχω πεταξει το κουτι, μηπως ξερεις ποσο κραταει η κρεμα αφου ανοιχτει; Γιατι την ειχα ανοιξει τον περασμενο Σεπτεμβριο, αν ειναι να παω να παρω αλλη.
    Σε ευχαριστω πολυ εκ των προτερων και συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη σορρυ για την αργοπορημένη απάντηση. Δεν έχει πρόβλημα με την διάρκεια, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις ακόμη άνετα. Ξεκίνα όμως πάλι με δύο φορές την εβδομάδα

      Διαγραφή
  64. καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν μετά την χρηση της airol το βράδυ μπορώ να βάλω στο πρόσωπο
    αμπούλα βιταμίνης Ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συστάσεις από τους ειδικούς για μέγιστη αποτελεσματικότητα είναι να την βάζουμε μόνη της

      Διαγραφή
  65. Καλησπέρα σας. Αγόρασα σήμερα Αιρολ αλλά είναι σα άσπρο κουτί με κόκκινη γραμμή κι όχι κίτρινη. Είναι διαφορετικές? Ευχαριστώ πολύ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Γεια σου Μαρια! Τα εμαθες οτι εγινε discontinued ??? Μηπως ξερεις αν θα γινει αντικατασταση με καποια αλλη κρεμα Τρεντινοινις ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι δυστυχώς το συνειδητοποίησα πριν από λίγες μέρες όταν πήγα να την αγοράσω. Βρήκα όμως αλλη με τρετινοίνη την tretin σε μορφή gel και σε λευκό-πράσινο κουτί

      Διαγραφή
  67. Ενδείκνυται η airol για παιδί 2 ετών, που παιδεύεται από 7 μηνών, με μολυσματική τέρμινθο;
    Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα δεν το γνωρίζω αλλά και δεν το νομίζω... Καλύτερα για αυτό το θέμα να επισκεφτείς ένα καλό δερματολόγο

      Διαγραφή
  68. Καλησπέρα, την airol μετα το άνοιγμα για πόσο καιρό μπορείς να την κρατήσεις; Εχω μια εδω και 7 μήνες ανοιχτεί. Μπορώ να την βάλω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Καλησπέρα Μαρία!
    Χρησιμοποιώ για δεύτερο μήνα σερί την Τρετιν καθημερινα κάθε βράδυ, καθώς είχα ανεπαίσθητο ξεφλούδισμα, είδα διαφορά στο δέρμα μου αλλά μάλλον το αλκοόλ της γελης μου χάλασε το moisture skin barrier κ τώρα έχω ερεθισμούς κ τσούξιμο. Δυστυχώς την airol που είναι σε μορφή κρέμας δε τη πρόλαβα... Εσύ χρησιμοποιείς όντως την Τρετιν πλέον? Αν ναι, πως τα καταφέρνεις με το αλκοόλ που περιέχει κ δε σε ερεθίζει? Βάζω κανονικά κ κρέμα από πάνω με κεραμίδια, κ υαλουρονικο κ λάδι, οπότε σίγουρα δε κάνω λάθος στη χρήση της. Κ εννοείται αντηλιακό όλη μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ την tretin χρησιμοποιώ πλέον. Δεν μου έχει δημιουργήσει όμως κανένα πρόβλημα. Βάλε την λίγο πιο αραιά ή άσε ενα μικρό διάστημα να ξεκουραστεί η επιδερμίδα σου και μετά την ξεκινάς πάλι.

      Διαγραφή

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε διευκρίνηση σχετικά με το άρθρο θα χαρώ να σας βοηθήσω. Το σχόλιο σας ή απορία σας θα δημοσιευτεί μόλις μπορέσω να το διαβάσω και να σας απαντήσω. Παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να είναι σύντομες και πάντα σχετικές με το θέμα του άρθρου.