Συμβουλές και συσκευές για την αντιμετώπιση της ακμής.

Η αντιμετώπιση της ακμής είναι δίχως άλλο από τα πιο δύσκολα προβλήματα της επιδερμίδας μας με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία μας και το ηθικό μας. Ως πρώην παθούσα καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία σας.  Ερωτήσεις για  την αντιμετώπισή της δέχομαι αρκετά συχνά από φίλες αναγνώστριες και πάντοτε με προβληματίζει η απάντηση που θα δώσω για ένα τόσο δύσκολο και επίμονο  πρόβλημα.  Θέλω να τονίσω ιδίως για όσους επισκέπτονται πρώτη φορά το blog μου πως δεν είμαι δερματολόγος και προφανώς δεν μπορώ να προτείνω θεραπεία για την αντιμετώπιση της ακμής ανά περίπτωση.  Σε μέτριες και σοβαρές περιπτώσεις ακμής πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε έναν καλό δερματολόγο.

Εάν το πρόβλημα σας όμως είναι ήπιο ή αν θέλετε να συμπληρώσετε με κάτι πιο εναλλακτικό την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε πιστεύω πως μπορεί να βρείτε τα παρακάτω χρήσιμα.

Α. Συσκευές για την αντιμετώπιση της ακμής.

1. Συσκευή καθαρισμού Foreo:

Για όσες δεν την γνωρίζουν η foreo είναι μια μικρή συσκευή με τεχνολογία T-Sonic δονήσεις– και μη ερεθιστικό υλικό από σιλικόνη, που κάνει πολύ βαθύ καθαρισμό με σεβασμό και στην πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.



Γιατί είναι χρήσιμη;

Η foreo είναι από τα απαραίτητα εργαλεία για την καθημερινής μας φροντίδας. Καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα χωρίς να την ερεθίζει και να την ξηραίνει. Δημιουργεί την βάση για μια καθαρή και υγιή επιδερμίδα και είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους των επιδερμίδων. Διαβάσετε εδώ την προσωπική αξιολόγηση της foreo. Αν και η αυθεντική βγαίνει πολύ ακριβή, κυκλοφορούν πλέον απομιμήσεις που είναι εφάμιλλες της και σε πολύ προσιτή τιμή.

Δεν θα γιατρέψει την ακμή σας, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που αναφέρουν οτι είδαν σημαντική βελτίωση με την χρήση της αλλά δεν είναι και το πιο σύνηθες.

2. Συσκευή Φωτοθεραπείας με κόκκινο και μπλε φως

Η θεραπεία αναζωογόνησης με LED (δίοδοι φωτός) είναι η χρήση των διαφόρων χρωμάτων του φωτός  που εγείρουν  μια θετική ενεργοποίηση των ιστών του δέρματος και ως αποτέλεσμα έχουμε μια έντονη αναζωογόνηση και εμφανή θετική  δράση στο δέρμα μας.




Διαβάστε  περισσότερα για τα οφέλη της φωτοθεραπείας εδώ.  Υπάρχουν πολλοί τύποι συσκευών φωτοθεραπείας. Προτείνω την συσκευή σε μορφή  μάσκας για την ευκολία της και σύντομο χρόνο εφαρμογής.

Γιατί είναι χρήσιμη:
Η φωτοθεραπεία με μπλε φως (480nm) είναι συχνά αρκετά αποτελεσματική για την αντιμετώπιση της ακμής ήπιου έως μέτριου βαθμού.  Το μπλε φως εξουδετερώνει τα βακτηρίδια P. acnes που προκαλούν την ακμή και μειώνει τις φλεγμονές.  Αν και τα βακτήρια δεν είναι η αιτία της ακμής οι άνθρωποι με ακμή συνήθως έχουν περισσότερα βακτήρια στα θυλάκια τους από εκείνους που δεν έχουν ακμή. Επίσης  η φωτοθεραπεία βοηθάει να μειωθεί η λιπαρότητα του δέρματος ρυθμίζοντας της ποσότητας της υπερβολικής έκκρισης του σμήγματος που παράγεται από τους σμηγματογόνους αδένες. Ο συνδυασμός δε, με μπλε και κόκκινο φως (640nm) είναι ακόμα πιο αποτελεσματικός  στην μείωση και αντιμετώπιση της ακμής και στην γενική βελτίωση της υγείας της επιδερμίδας.

3.  Συσκευή κλασματικών ραδιοσυχνοτήτων (Fractional rf )

Οι  κλασματικές συσκευές RF βασίζονται στην διπολική τεχνολογία RF με  παροχή εστιασμένης δεσμίδας θερμικής ενέργειας βαθιά μέσα στο δέρμα.



Γιατί είναι χρήσιμη: 
Αν κύρια ένδειξη τους είναι να μειώσει τις ρυτίδες και για την αναγέννηση του δέρματος, λόγω της τεχνολογίας τους και την υψηλή θερμότητα που πηγαίνει βαθιά στο δέρμα μας, μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια της ακμής και να προωθήσει ταυτόχρονα την αναγέννηση και την γενική κατάσταση της υγείας του το δέρμα. 

Οι συσκευές fractional RF έχουν παρόμοια επίδραση με το Dermapen, αλλά με πολύ λιγότερο ερεθισμό και χωρίς το φόβο της μόλυνσης όταν η ακμή είναι ακόμα ενεργή. Για τα άτομα με ακμή, η θερμική ενέργεια έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με την απλή μηχανική δράση του Dermapen. Πραγματικά αξίζει τον κόπο να το έχετε στο «οπλοστάσιο» των συσκευών σας για την μάχη κατά της ακμής. Το πλεονέκτημα αυτού του τύπου της συσκευής είναι ότι θα  παρέχει ταυτόχρονα και μια αξιοσημείωτη αντιγηραντική φροντίδα στο δέρμα σας.

4. Συσκευή υψισυχνων.

Τα υψίσυχνα είναι αυτά τα γυάλινα ηλεκτρόδια  που τα χρησιμοποιούν οι  αισθητικοί ως το τελευταίο βήμα  σε θεραπείες και τον βαθύ καθαρισμό.



Γιατί είναι χρήσιμη:

Κάνει  κυρίως απολύμανση της πάσχουσας περιοχής, καταστροφή των μικροβίων καθώς και  ξήρανση των πυώδη φλεγμονών. Περισσότερες πληροφορίες για τις συσκευές υψίσυχνων και γιατί μπορούν να βοηθήσουν στην ακμή  μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Θεραπεία με Yψίσυχνα για την Ακμή. Κλασσική συσκευή στην αντιμετώπιση της ακμής και γενικά στην φροντίδα των ακνεικών επιδερμίδων, έχει αποδεδειγμένη δράση, τουλάχιστον στον κατευνασμό των εξάρσεων και είναι πολύ εύκολη και οικονομική στην αγορά της. Δείτε εδώ reviews της συσκευής στο amazon.

Πιστεύω πως είναι μια απαραίτητη συσκευή για την φροντίδα των ακνεϊκών επιδερμίδων. Αν μη τι άλλο το οικονομικό ρίσκο σε περίπτωση που η επιδερμίδα σας δεν ανταποκριθεί  όπως αναμένατε είναι πολύ μικρό.

5. Συσκευή ipl


Οι συσκευές IPL εκπέμπουν πάνω στο δέρμα σας σύντομους παλμούς έντονου φωτός από μια ειδική κεφαλή,  Για τη θεραπεία της ακμής, συγκεκριμένα μήκη κύματος του φωτός στοχεύουν τα βακτήρια στο δέρμα, καθώς και στη φλεγμονή των σμηγματογόνων αδένων που συμβάλλουν στην εμφάνιση ακμής.

Γιατί είναι χρήσιμη:

Δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις αλλά ανήκει στις συσκευές υψηλού κόστους. Μιας και ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι εγγυημένο θα πρότεινα να την δοκιμάσετε σαν τελευταία λύση αν οι προηγούμενες πιο οικονομικές δεν δώσουν αποτέλεσμα. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να εκμεταλλευτείτε μια συσκευή ipl για να κάνετε και αποτρίχωση στο σπίτι αγοράζοντας απλά την έξτρα  ειδική κεφαλή. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε διπλό όφελος και κάνετε την αγορά της πιο συμφέρουσα.

6. Θερμική συσκευή για μενονωμένα σπυράκια.


H θερμικές συσκευές είναι πολύ μικρές  συσκευές  που μέσω της υψηλής θερμικής ενέργειας  που εκπέμπουν τοπικά πάνω στο σπυράκι καταστρέφουν τα μικρόβια στον πόρο και καταστέλλουν άμεσα την ανάπτυξή του.

Το μυστικό για άμεσο αποτέλεσμα είναι να πάρεις είδηση το σπυράκι νωρίς και να το χτυπήσεις με το πρώτο γνωστό αίσθημα ενόχλησης. Είναι κατάλληλες μόνο για μεμονωμένα βαθιά σπυράκια και όχι για εκτεταμένη ακμή, πυώδη ή λευκά και μαύρα στίγματα. Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία διάβασε εδώ το σχετικό άρθρο για τα  μεμονωμένα σπυράκια των δύσκολων ημερών με την δική μου εμπειρία και τρόπο αντιμετώπισης μερικά χρόνια πριν. Με  τακτική εφαρμογή του mandelic peel αλλά και οι συμβουλές σε αυτό το άρθρο δικής μου εμπειρίας πιστεύω θα σας καλύψει.  Δείτε εδώ μερικά reviews της συσκευής στο amazon


Β. Άλλα χρήσιμα προϊόντα για την αντιμετώπιση της ακμής.


1.Mandelic peel


Το mandelic peel είναι μία εξαιρετικά αποτελεσματική τοπική αγωγή για ακμή.  Η βελτίωση που μπορεί να φέρει το mandelic peel είναι αξιοσημείωτη σε διάφορους τύπους ακμής όπως φλεγμονώδεις, φλυκταινώδεις,  και βλατιδώδης ακμή. Οι ασθενείς με gram-αρνητικά θυλακίτιδα παρουσίασαν επίσης βελτίωση. 

Πολλά άτομα με ακμή ανθεκτική στα αντιβιοτικά επίσης ανταποκρίνονται  πολύ καλά στο μανδελικό οξύ. Το Μανδελικό οξύ είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμο σε ενήλικες που πάσχουν εκτός από  ακμή και από περισσότερα προβλήματα,  όπως φωτογήρανση, ρυτίδες και δυσχρωμίες.

Είναι πολύ ήπιο peel και πιστεύω πως η εφαρμογή του 2 φορές την εβδομάδα στην αρχή και μετά ίσως και πιο συχνά. Σημαντικό είναι για την ασφάλεια σας να ξεκινήσετε σταδιακά και να προχωράτε με μικρά βήματα πάντα καθώς θα αξιολογείτε την επίδραση του peel στην επιδερμίδα σας. Με την πρώτη ένδειξη ερεθισμού σταματάμε μέχρι να νιώσουμε άνετη πάλι την επιδερμίδα μας και ξεκινάμε  παλι. Γενικώς όμως το mandelic είναι εξαιρετικά ανεκτό και σπάνια προκαλεί ερεθισμό ακόμα και σε πολύ ευαίσθητες επιδερμίδες.

2. Μάσκα Aztec Secret Indian Healing Clay  


Αυτή είναι μια μάσκα πηλού που στο όνομά της ορκίζονται χιλιάδες χρήστες για διάφορε χρήσεις και κυρίως για ακμή... Το κύριο συστατικό της είναι  ο ηφαιστειακός πηλός Μπετονίτης. Δείτε εδώ τα reviews  για την  Aztec Secret Indian Healing Clay  στο amazon. 



Μερικές συμβουλές για το μέγιστο όφελος με την μάσκα πηλού όπως αναφέρουν χρήστες στο amazon:

1. Μην χρησιμοποιείτε  μεταλλικό κουτάλι ή μπολ όταν χρησιμοποιείτε αυτή τη μάσκα. Κάνει  το προϊόν λιγότερο αποτελεσματικό.
2. Η μάσκα δημιουργεί έντονο αίσθημα τραβήγματος μιας και απορροφά τα πάντα από τους πόρους. Είναι λίγο άβολη, αλλά όσο περισσότερο την αφήνετε   τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα..
3. Για λιπαρή με ακμή επιδερμίδα, χρησιμοποιήστε για καλύτερο αποτέλεσμα μηλόξιδο αντί για νερό ή ένα συνδυασμό των δύο.
4. Πριν από την αφαίρεση, βεβαιωθείτε ότι η μάσκα έχει γίνει λευκή/ γκρι.
5. Το πρόσωπό  γίνεται πολύ ξηρό μετά τη χρήση της μάσκας, οπότε φροντίστε να απλώσετε μετά μια πολύ ενυδατική κρέμα.


 Άλλες γενικές χρήσιμες  συμβουλές για την αντιμετώπιση της ακμής


  • Όταν ξεκινάτε μια θεραπεία είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει επιδείνωση  πριν την καλυτέρευση μιας και οι ανερχόμενες μολύνσεις που υπάρχουν ακόμα βαθιά βγαίνουν όλες μαζί στην επιφάνεια. Μην ξεκινάτε κάποια καινούργια θεραπεία πριν ένα μεγάλο κοινωνικό γεγονός όπως γάμος, βάπτιση κτλ

  • Οποιαδήποτε αγωγή και να ακολουθούμε για την ακμή συνήθως διαρκεί τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες και πιθανότατα αρκετούς μήνες.

  • Ένας συνδυασμός  μεθόδων είναι απαραίτητος  για την αντιμετώπιση της ακμής.

  • Ο καθαρισμός είναι θεμελιώδους σημασίας  αλλά είναι σημαντικό να μην κάνετε καθαρισμό συχνότερα από δύο φορές την ημέρα.

  • Μην χρησιμοποιείτε απλό σαπούνι μπάνιου στο πρόσωπό σας. Το φιλμ του σαπουνιού μπορεί να φράξει τους πόρους.

  • Αντιμετωπίστε τα σπυράκια τοπικά με υπεροξείδιο του βενζολίου για να σκοτώσετε τα βακτήρια της ακμής.

  • Αφαιρέστε το αποξηραμένα  σπυράκια με τοπική εφαρμογή τρετινοίνης κάθε βράδυ. Αυτό χαλαρώνει και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας έτσι ώστε να  επανέλθει το σημείο αυτό της επιδερμίδας σε κανονική υγιής μορφή.

  • Χρησιμοποιήστε όταν δεν έχετε πλέον ενεργή ακμή μικροδερμοαπόξεση για να μειώσετε τις δυσχρωμίες και σημάδια ακμής.

  • Μία πολύ χρήσιμη ιστοσελίδα, με ερωτήσεις και απαντήσεις από γιατρούς για την αντιμετώπιση της ακμής και που αξίζει να ρίξετε μια ματιά  είναι και αυτή https://www.realself.com/acne-treatment/answers


 Πρόταση βασικού προγράμματος

  • Το πρωί καθαρισμός με την foreo με ένα ήπιο αφρώδες καθαριστικό. Εφαρμόζουμε τοπικά στα σπυράκια κρέμα με υπεροξείδιο του βενζολίου. Εν συνεχεία απλώνουμε μία ελαφριά αναπλαστική κρέμα για ενυδάτωση και ένα μη λιπαρό αντηλιακό εάν πρόκειται να βγούμε έξω.

  • Χρήση της μάσκας φωτοθεραπείας 5 φορές την εβδομάδα και

  • Εφαρμογή υψίσυχνων 2 φορές την εβδομάδα  για 5λεπτά,  κατα προτίμηση μετά τον πρωινό καθαρισμό αλλά δεν είναι απαραίτητο.

  • Μπορείτε αν θέλετε να κάνετε εφαρμογή  των υψίσυχνων μετά ή πριν την μάσκα  χωρίς πρόβλημα.

  • Εφαρμόστε 2 φορές την εβδομάδα  μανδελικό peel 25%. Ξεκινάμε με 1 φορά την εβδομάδα και αν δεν υπάρχει ερεθισμός συνεχίζουμε με 2 φορές την εβδομάδα.

  • Το βράδυ καθαρισμός με την foreo και εφαρμογή τρετινοίνης πάνω στα ξηραμένα σπυράκια για να απομακρυνθούν γρήγορα. Τελειώνουμε απλώνοντας την ενυδατική μας.

Προσθήκη άλλων συσκευών στο βασικό πρόγραμμα
Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιες από τις άλλες συσκευές όπως ipl ή rf fractional διαλέξτε να χρησιμοποιήσετε  μία από τις δύο συσκευές όχι και τις δύο την ίδια περίοδο. Με τις άλλες συσκευές οι ipl και οι fractional  είναι συμβατές αλλά όχι μεταξύ τους. Θα πρέπει να είστε επίσης προσεχτικές στην χρήση αυτών των 2 συσκευών ταυτόχρονα με το peel. Πολλές επιδερμίδες δεν έχουν πρόβλημα αλλά κάποιες ίσως ερεθιστούν αρκετά. Εδώ η κοινή λογική και η σταδιακή εισαγωγή νέων θεραπειών είναι αυτονόητη. με την παραμικρή ένδειξη ερεθισμού κάνουμε πίσω.

Μπορείς να βρεις  εδώ προτάσεις για την  Αγορά Εξοπλισμού 


Πηγές

http://www.acne.org/intense-pulsed-light-ipl-reviews-705/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3051300/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18459515

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18664153

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3834725/

http://www.acne.org/tretinoin-retin-a-retisol-a-reviews-65/

http://www.acne.org/messageboard/topic/93702-mandelic-acid-is-amazing-against-blackheads-and-acne/

https://www.realself.com/acne-treatment/answers

http://www.iosrjournals.org/iosr-jdms/papers/Vol14-issue5/Version-7/I014573235.pdf

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μαρια μου καλησπερα! Ηθελα να ρωτησω για την rf fractional dot matrix. Τη χρησιμοποιούμε μαζι με αμπουλα και gel rf οπως τους υπερηχους? Και ποσες μερες πρεπει να εχει η καθε θεραπεια αποσταση απο την αλλη? Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ντίνα μου. Για την fractional βάλε μία πολύ λεπτή στρώση gel. Δεν χρειάζεται να είναι το ειδικό για το rf, το απλό (το ίδιο δηλαδή που κάνει και για υπέρηχους) είναι προτιμότερο γιατί είναι πιο άνετο στην θεραπεία και εξίσου αποτελεσματικό. Όσον αφορά την συχνότητα θεραπείας με τις μικρότερες χειρός κάνουμε 2 φορές την εβδομάδα για 2-3 μήνες και μετά 1 φορά την εβδομάδα με τις πιο μεγάλες σαν την δική μου fractional μία φορά κάθε 10-15 μέρες στην αρχή για 2 μήνες και αργότερα μία φορά περίπου τον μήνα για συντήρηση. Αυτές βέβαια είναι οδηγίες σε γενικές γραμμές για να υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς. Ανάλογα με το πως αντιδρά η επιδερμίδα μας μπορούμε να κάνουμε λίγο πιο συχνά ήπιο αραιά.
    Αμπούλα δεν είναι απαραίτητη, απλώνουμε αν θέλουμε μετά την θεραπεία για να δώσουμε στην επιδερμίδα μας έξτρα φροντίδα και τροφή ώστε να ενισχύσουμε την ανάπλαση και το τελικό αποτέλεσμα.

    Επίσης να θυμήσου ότι σε περίπτωση που αγοράζουμε συσκευές ελέγχουμε η αποστολή ( δηλ το shipping) να είναι με EMS δηλαδή ΕΛΤΑ για να αποφύγουμε τελείως τον εκτελωνισμό ή έστω αν εκτελωνιστεί να είναι το κόστος πολύ πιο χαμηλό. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε διευκρίνηση σχετικά με το άρθρο θα χαρώ να σας βοηθήσω. Το σχόλιο σας ή απορία σας θα δημοσιευτεί μόλις μπορέσω να το διαβάσω και να σας απαντήσω. Παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να είναι σύντομες και πάντα σχετικές με το θέμα του άρθρου.