Υαλουρονικό οξύ στα καλλυντικά μας. Τι πρέπει να γνωρίζετε!

Είναι γνωστό πως το Υαλουρονικό οξύ αποτελεί κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι μία από τα σημαντικότερες ουσίες του δέρματος μας και παράγεται μαζί με  την ελαστίνη και το κολλαγόνο με σταθερό ρυθμό από τους  ινοβλάστες.  Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του ΗΑ είναι ότι έχει πάρα πολύ υψηλή ικανότητα δέσμευσης νερού. Αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, του δίνει τη δυνατότητα  να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση του εξωκυττάριου χώρου και την ενυδάτωση των ιστών. Επιπλέον το HA φαίνεται να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία των ιστών στην αναγέννηση τους και να συνεισφέρει στην ρύθμιση της επούλωσης των τραυμάτων .



Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων η παραγωγή υαλουρονικού οξέος μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα το δέρμα μας να χάνει την φρεσκάδα του, την λάμψη και τον όγκο του.

Λογικό είναι λοιπόν η αναπλήρωση του ΗΑ στο δέρμα μας να είναι στόχος των τελευταίων κοσμητικών εφαρμογών αντιγήρανσης. Ασφαλώς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εισάγουμε HA στο δέρμα μας είναι οι γνωστές ενέσιμες θεραπείες που γίνονται από πλαστικούς και δερματολόγους.


Αποτελεσματικότητα ΗΑ σε καλλυντικά σκευάσματα


Τι γίνεται όμως με τις κρέμες και ορούς HA που κυκλοφορούν στο εμπόριο; Έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα πέρα από την άμεση ενυδάτωση που προσφέρουν;  Τις περισσότερες φορές δυστυχώς όχι. Η πληθώρα πιθανών ευεργετικών χαρακτηριστικών περιορίζεται από το μεγάλο μοριακό μέγεθος του ΗΑ , το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι 2000 kDa (μονάδα μέτρησης Μ.Β) και δεν μπορεί να έχει αποτελεσματική διείσδυση στο δέρμα μας. Αυτό το εμπόδιο βέβαια θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί απλώς με τον κατακερματισμό του υψηλού μοριακού βάρους ΗΑ. Οι μελέτες έχουν δείξει όμως ότι το ΗΑ με χαμηλό μοριακό βάρος λιγότερο από 20 kDa αναγνωρίζονται από τους λεγόμενους Toll υποδοχείς (TLRs) με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση τους και την δημιουργία οξειδωτικής φλεγμονής. Κάτι που ασφαλώς μακροχρόνια οδηγεί σε περαιτέρω γήρανση.

Το πρόβλημα αυτό έγινε πρόσφατα θέμα ερευνών ώστε να προσδιοριστεί ένα χαμηλό μοριακό ΗΑ που να συνδυάζει την ισχυρή αντιγήραντική δράση και τις ενυδατικές ικανότητες με την αποτελεσματική διείσδυση στο δέρμα, αλλά και να στερείται των αρνητικών επιπτώσεων που προκαλούνται από τους υποδοχείςToll .

Στις έρευνες που έγιναν δείγματα επιδερμίδας χοίρου και ανθρώπινης επωάστηκαν για 48 ώρες με υδρόφιλα διαλύματα που περιέχουν HA διαφορετικού μοριακού βάρους 0,5%, 20 kDa, 50 kDa, 130 kDa ή 320 kDa και πλέον.

Σύμφωνα με τις έρευνες διαπιστώθηκε πως ΗΑ με μοριακό βάρος άνω των 50 kDa δεν είχε καμία σημαντική επιδράση ενώ με μοριακό βάρος περίπου 20 kDa δημιουργεί μία έντονα φλεγμονώδη αντίδραση. Αντίθετα το HA με μοριακό βάρος 50 kDa  είναι το πιο αποτελεσματικό μοριακό βάρος με έντονα αντιγηραντική δράση και ταυτόχρονα ασφαλές.

Επίσης σε μία άλλη εργαστηριακή μελέτη που έγινε συγκρίθηκε η δράση και αποτελεσματικότητα καλλυντικών κρεμών με μόρια ΗΑ των 50 kDa , 130 kDa και 300 kDa σε περίοδο οκτώ εβδομάδων.

Δώδεκα γυναίκες εθελοντές , ηλικίας 30 -60 ετών, εφάρμοζαν την κρέμα δύο φορές ημερησίως για 60 ημέρες. Μετά την περίοδο αυτή αξιολογήθηκαν πολλές παράμετροι υφής του δέρματος.


Σε αυτή την μελέτη επίσης φάνηκε πως το ΗΑ 50 kDa μειώνει σημαντικά την τραχύτητα του δέρματος, αυξάνει την ελαστικότητα και παρέχει ισχυρές αντιρυτιδικές ιδιότητες με ασφάλεια.

Τα συμπέρασματα λοιπόν που μπορούμε να κρατήσουμε είναι τα εξής:


  • Οι κρέμες με υαλουρονικό μεγάλου μοριακού βάρους είναι ασφαλής και παρέχουν μια απλή καλή ενυδάτωση αλλά μην περιμένετε να σας προσφέρουν βαθιά αντιγηραντική φροντίδα.

  • Καλλυντικά σκευάσματα με ΗΑ χαμηλού μοριακού βάρους ΗΑ δημιουργούν οξειδωτική φλεγμονή. Για να υπάρχει ασφάλεια θα πρέπει να είναι 50 kDa και άνω.

  • Η καλύτερη επιλογή που συνδυάζει ασφάλεια και έντονη ενυδατική και αντιγηραντική δράση είναι ΗΑ με μοριακό βάρος 50 kDa.

 Πηγές

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052267

http://personal-care.evonik.com/product/personal-care/en/media-center/downloads/publications/Documents/sofw-hyacare-50.pdf

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια