Χημικό Πήλινγκ: Γλυκολικό VS Γαλακτικό οξύ.

Μία από τις πιο συχνά ζητούμενες υπηρεσίες σε κέντρα ομορφιάς είναι η χημική απολέπιση . Γιατί ; Επειδή προσφέρει άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα και εξακολουθεί να είναι προσιτή οικονομικά θεραπεία , ειδικά όταν το συγκρίνουμε με λέιζερ και άλλα είδη των θεραπειών που προσφέρονται στα γραφεία των γιατρών .

Οι Θεραπείες χημικής απολέπιση περιλαμβάνει τις περισσότερες φορές τη χρήση Γλυκολικού ή γαλακτικού οξέος , και τα δύο από τα οποία είναι α-υδροξυ οξέα (ΑΗΑ).   Το γλυκολικό οξύ προέρχεται από ζαχαροκάλαμο, και τα όξινα του μόρια είναι πολύ μικρά, καθιστώντας τα ιδανικά για τη διείσδυση του δέρματος.  Το Γαλακτικό οξύ είναι κατασκευασμένο από ξινόγαλα και θεωρείται ότι είναι  πιο ήπιο από το γλυκολικό.

Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για την επιλογή μεταξύ των δύο είναι ότι το  γαλακτικό οξύ είναι καλύτερο για τη θεραπεία δυσχρωμιών και κηλίδων ηλικίας ενώ το γλυκολικό είναι  καλύτερη θεραπεία για τις λεπτές γραμμές. Μερικά έτοιμα Peel πρσφέρουν μάλιστα συνδυασμός των δύο για μια αναζωογονητική βελτίωση στον τόνο και την υφή

Διαφορές ανάμεσα στα δύο Πίλινγκ 


Μελέτες σε αυτά τα δύο AHA  έχουν δείξει ότι :
• το γλυκολικό οξύ, το οποίο αποτελείται από  μικρότερα μόρια από το γαλακτικό οξύ, διαπερνά το δέρμα πιο εύκολα από ό,τι γαλακτικό οξύ.
• Λόγω του ότι διεισδύει πιο εύκολα, το γλυκολικό οξύ είναι πιο ερεθιστικό στο δέρμα από ό,τι το  γαλακτικό οξύ.
• Επιστημονικές συγκριτικές μελέτες απέδειξαν ότι το γαλακτικό οξύ διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων σε υψηλότερο ποσοστό από το, γλυκολικό οξύ και με λιγότερους ερεθισμούς .
• Σε αντίθεση με το  γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ έχει πρόσθετα οφέλη: ενυδατώνει την επιδερμίδα, αυξάνει τα φυσικά ceramides στην επιδερμίδα και λευκαίνει το δέρμα όταν χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 5 % .

Έτσι, γιατί τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι καταναλωτές πιστεύουν ότι το γλυκολικό οξύ είναι το πιο ευεργετικό AHA; Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τον ερεθισμό με την αποτελεσματικότητα  και επειδή το γλυκολικό οξύ προκαλεί περισσότερο  ερεθισμό, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι έχει να κάνει με την δραστικότητα του προϊόντος. Σε αυτή την περίπτωση, ο ερεθισμός δεν ισούται με το όφελος που θα έχουμε.

Βασικά Κριτήρια Επιλογής

  • Το γλυκολικό οξύ λόγω της ικανότητάς της να διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα είναι περισσότερο κατάλληλο για την θεραπεία  ρυτίδων, ακμής, ουλών του δέρματος, μεγάλους πόρους και λιπαρό δέρμα.
  • Το Γαλακτικό οξύ αντιμετωπίζει δυσχρωμίες, κηλίδες, λεπτές ρυτίδες και  ήπια χαλάρωση.  Τα γαλακτικό είναι προτιμότερο για  άτομα με ευαίσθητο δέρμα και πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία της ροδόχρους ακμής ενώ το γλυκολικό οξύ μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
 Προσοχή! Για απολέπιση στο σπίτι δεν επιλέγουμε ποτέ πάνω από 15% διάλυμα στο γλυκολικό και 20% στο γαλακτικό, τουλάχιστον στην αρχή. Αν και κάποια άτομα τολμούν να κάνουν μόνα τους πιο ισχυρά   peel θεωρώ πως το ρίσκο είναι μεγάλο γιατί μόνο ο ειδικός μπορεί να αξιολογήσει την κάθε  επιδερμίδα και τις ιδιαίτερες ανάγκες της πριν προχωρήσει σε πιο δραστική διαδικασία. Για πιο ισχυρά peeling συμβουλεύω  έντονα να γίνεται η εφαρμογή σε ιατρείο δερματολόγου.  

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Καλησπέρα Μαρία.
    Θα ήθελα να μου πεις τι γνώμη έχεις για το Mandelic Acid σχετικά με τη λεύκανση του προσώπου.
    Κι αν κάνει, σε τι περιεκτικότητα (%) θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσω, σε τι συχνότητα για να μην πάθει κάτι η επιδερμίδα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elenaki είναι μια καλή επιλογή και πιο ήπιο από το κλασσικό TCA γιατί τα μόριά του είναι πιο μεγάλα και δεν διαπερνούν τόσο πολύ την επιδερμίδα και έτσι είναι λιγότερο ερεθιστικό. Μπορείς να πάρεις το 25% και να κάνεις στην αρχή μια φορά με δύο φορές την εβδομάδα για να είσαι σίγουρη ότι το δέρμα σου το ανέχεται χωρίς πρόβλημα. Συνήθως όμως όταν αγοράζεις peel δίνουν και οδηγίες χρήσης για την συχνότητα χρήσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρία το 25% είναι σαν το 15% στο TCA? Αν θα πάρω 15% TCA θα μπορώ να πάω στη δουλειά μου την επόμενη μέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ελενακι βασικά πιστεύω πως ναι, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα με 25% mandelic η 15% TCA αλλά επειδή κάθε επιδερμίδα είναι διαφορετική καλύτερα την πρώτη φορά τουλάχιστον να το κάνεις ΣΚ για να είσαι σίγουρη. Πάντως το mandelic έχει πολύ καλές κριτικές και μεγάλο δείκτη ασφάλειας. Κάποια στιγμή ίσως το πάρω και εγώ να το δοκιμάσω γιατί έχω διαβάσει πολύ ενθουσιώδεις κριτικές. Απλά επειδή η επιδερμίδα μου είναι σε πολύ καλή κατάσταση αυτήν την στιγμή δεν επείγομαι... Εάν το πάρεις τελικά θα χαρώ να μάθω τις εντυπώσεις σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Μαρία μου. Αγόρασα το Mandelic Acid.. αλλά δεν έχει οδηγίες χρήσεως είναι αυτό www.ebay.com/itm/121436431301
    Είναι όλα στα κινέζικα . Μπορούμε να βρούμε ακριβείς οδηγίες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βίκυ μου το κοίταξα και η χρήση του συνιστάται ως εξής:

    "Απλώστε μικρή ποσότητα σε προβληματικές περιοχές του προσώπου και του λαιμού, μετά από καλό καθαρισμό, αποφύγετε περιοχή των ματιών και τα χείλη. Ερεθισμός είναι φυσιολογικός για την πρώτη φορά χρήσης. Χρησιμοποιήστε δύο φορές ή 3 φορές την εβδομάδα."

    Επίσης το αφήνεις γύρω στα 5 λεπτά. Μετά το ξεπλένεις καλά με νερό και σαπούνι. Δες εδώ ένα βίντεο με μια κοπέλα που δείχνει πως γίνεται η εφαρμογή του από την αρχή μέχρι το τέλος. Ιδέα μου είναι η το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό στην επιδερμίδα της; Είναι άλλης εταιρείας αυτό που χρησιμοποιεί αλλά το ίδιο πράγμα, mandelic 25%. Πάντως με αφορμή την ερώτησή σου βρήκα και διάβασα πάλι ένα σωρό κριτικές και όλοι όσοι το δοκίμασαν είναι κατενθουσιασμένοι ιδίως με την επίδρασή του στην ακμή λιπαρότητα και πόρους. Δεν φαίνεται να ξεφλουδίζει τόσο πολύ την επιδερμίδα αλλά μάλλον να την εξυγιαίνει και να την δίνει ομοιόμορφο τόνο και λάμψη.
    Ξεκίνα πάντως με μία 5λεπτη εφαρμογή, την επόμενη σε 5 μέρες και αν όλα καλά αποφασίζεις αν θα κάνεις λίγο πιο συχνά όπως λένε οι οδηγίες (2 φορές την εβδομάδα) η να αραιώσεις αν σε ερεθίζει.
    Για την εφαρμογή χρησιμοποίησε μια γάζα. θα περιμένω με ανυπομονησία τις εντυπώσεις σου :)
    Ελπίζω να σε κάλυψα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου είσαι θησαυρός ! Και βέβαια με κάλυψες, τι λες να χρησιμοποιήσω κάποια ενυδατική ή αναπλαστική μετά ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας, καλή χρονιά σε όλους μας με υγεία κι ομορφιά ! ! ! Εδώ είμαι πάλι για να σας πω αυτή τη φορά τις εντυπώσεις μου για το mandelic acid. Μετά από ενάμισι μήνα σχεδόν χρήσης έχω να πω τα καλύτερα γι αυτό το προιόν. Να ξεκινήσω με τον τύπο της επιδερμίδας μου, έχω δέρμα αρκετά λιπαρό, τις περισσότερες μέρες του μήνα, στη ζώνη Τ, στα μάγουλα είναι κανονικό. Την πρώτη φορά το άφησα 5λ καθόλου τσούξιμο ούτε στο ελάχιστο. Ξανά μετά από τρεις μέρες πάλι 5λεπτά , τίποτα από τσούξιμο ούτε στο ελάχιστο. Έχω φτάσει να το χρησιμοποιώ τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας χωρίς την παραμικρή ενόχληση.
    Κάνει το δέρμα απόλυτα φωτεινό, απόλυτα ενυδατωμένο χωρίς ενυδατική ή οποιαδήποτε άλλη κρέμα , το διατηρεί καθαρό από μαύρα στίγματα - σπυράκια και οτιδήποτε αλλό ακόμη και τις μέρες της περιόδου που εκείνες τις μέρες όλες κάτι θα βγάζουμε. Είναι το τέλειο προιόν για μένα , μακάρι να μπορούσα να το χρησιμοποιώ και το καλοκαίρι. Στις πανάδες που έχω δεν μου πρόσφερε καμία αλλαγή , βέβαια και το TCA ελάχιστα τις αποχρωμάτισε και με πολύ τσούξιμο, και αρκετές μέρες αποθεραπείας, κάτι που το mandelic δεν έχει , μπορείς αμέσως να μακιγιαριστείς και χωρίς ενυδάτωση και να βγεις.
    Το αποτέλεσμά του λοιπόν είναι δέρμα απόλυτα καθαρό απαλαγμένο από σπυράκια, μαυρα στίγματα , λιπαρότητα και τέλεια ενυδατωμένο χωρίς ενυδάτωση.
    Η ερωτησή μου είναι : Μαρία μπορώ να συνδιάζω μαζί του RF - dermapen και γενικότερα πιο επεμβατικές θεραπείες ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τέλεια νέα Βίκυ μου! Σε ευχαριστώ πολύ για το feedback :); Εφόσον όπως λες δεν ερεθίζει καθόλου το δέρμα μπορείς να το χρησιμοποιείς μαζί με όλες τις άλλες θεραπείες που αναφέρεις. Για να είμαστε σίγουρες όμως καλύτερα όχι την ίδια μέρα. Δοκίμασε, και αν δεις κάποιον ερεθισμό άσε μεγαλύτερη χρονική απόσταση. Αλήθεια, θύμισε μου τι συγκέντρωση πήρες στο mandelic;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πήρα 25% . Αν χρησιμοποιήσω πιο ισχυρό , πάνω από 30% τι διαφορά λες να δω ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Βίκυ μου αφού με το 25% είσαι πολύ άνετη μπορείς να δοκιμάσεις κάτι πιο δυνατό στην επόμενη αγορά σου. Θα σου πρότεινα όμως να το αφήσεις για του χρόνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μαρία έχω ένα peeling που συνδυάζει σαλικυλικό οξύ 15% και γλυκολικό οξύ 15%. Μπορώ να το χρησιμοποιήσω αντί για το tca με τη συσκευή δερμοαπόξεσης; Τι διαφορές έχει αυτό που έχω με το tca και το mandelic; Αυτό που έχω σίγουρα είναι αρκετά πιο δυνατό γιατί επιτρέπεται η χρήση του minimum 20 μέρες μετά την εφαρμογή (χρόνος εφαρμογής 3'-5' max). Το έχω εδώ και 1 χρόνο και το χρησιμοποίησα μόνο 2 φορές. Την πρώτη φορά το άφησα 5' (ίσως και 6', υπερβάλλον ζήλος για πρώτη φορά) και το δέρμα μου ήταν κόκκινο και σκασμένο για μέρες. Και βέβαια δεν είχα και τη δερμοαπόξεση για να επιταχύνω το ξεφλούδισμα. Στη δεύτερη απόπειρα με λιγότερο χρόνο παραμονής 3' το κοκκίνισμα κ ξεφλούδισμα ήταν τοπικό. Να σου πω πως χρησιμοποιώ peeling AHA 6% και μου αρέσει πάρα πολύ, (κάπου γράφεις πως εσένα δεν σου έστρωσε) οπότε μάλλον δεν έχω ευαίσθητο δέρμα, έφταιγε ο χρόνος παραμονής. Τώρα λοιπόν μου φαίνεται καλή ιδέα να το χρησιμοποιήσω με τη συσκευή δερμοαπόξεσης. Τι γνώμη έχεις; Παρεπιπτόντως να σου πω πως έχω παραγγείλει την mini dermabrasion που σου άρεσε, όποτε θα έχουμε και review για την συσκευή (δεν ξέρω αν σου έχει στείλει review κάποια κοπέλα που την αγόρασε, γιατί το είχες ζητήσει, αλλά δεν έχω δει κάτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το mandelic είναι πιο ήπιο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την συσκευή δερμοαπόξεσης για να βοηθήσεις την διαδικασία απολέπισης με το peel που κάνεις (σαλικυλικό οξύ 15% και γλυκολικό οξύ 15%). Εφόσον έχει κάνει αρκετές φορές peeling είσαι εξοικειωμένη με την διαδικασία αλλά να προσέξεις την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσεις την συσκευή να πας σιγά σιγά για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα ερεθίσεις το δέρμα σου. Κάπου κάποια κοπέλα έγραψε για την συσκευή δερμοαπόξεσης θετικά αλλά δεν θυμάμαι που.... Θα περιμένω να μάθω και τις δικές σου εντυπώσεις σου και από την συσκευή και από την διαδικασία συνολικά. Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαρία,
    Εχω παραγγείλει mini συσκευή δερμοαποξεσης.Σκέφτομαι να αγοράσω ενα γαλακτικο οξυ. Την δερμοαποξεση την κανουμε μετα απο πόσες εφαρμογες οξέος? Την εφαρμογή την κάνουμε μια φορά ή δυο τρεις μερες συνεχομενα? Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πώλα εξαρτάται από την ισχύ του γαλακτικού οξέος πόσο συχνά θα το κάνεις. Δεν υπάρχει κανόνας. Ακολουθείς τις συμβουλές με τις οποίες έρχεται το κάθε peel και ξεκινάς πάντα με την πλέον συντηρητική εφαρμογή. Την δερμοαπόξεση την κάνεις όταν δεν υπάρχει ερεθισμός στο δέρμα αλλά απλά τραχύτητα από τα νεκρά κύτταρα. Θα βρεις συμβουλές και πληροφορίες στα σχετικά άρθρα για τα πήλινκ ιδιαίτερα αυτό http://www.spastospiti.gr/2011/10/asfales-tca-gia-epidermida-xoris-psegadia.html. Επίσης ρίξε μια ματιά και στον χώρο των σχολίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρια μου καλησπερα!εκανα χημικο peeling για παναδες πριν μια εβδομαδα.ξεφλουδισα,τωρα ποια κρεμα ενυδατικη δεν θελω να ειναι λιπαρη )να βαζω,ποιο σαπουνι η τζελ να χρησιμοποιω για καθαρισμο και ποια αντηλιακη?να παρω αντηλιακη με χρωμα η χωρις;ευχαριστω κατερινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου δεν μπορώ να δίνω εξατομικευμένες συμβουλές για την επιλογή των προϊόντων περιποίησης σας. Είναι πολλοί οι παράγοντες και δεν έχω τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται για να σας δίνω μία υπεύθυνη απάντηση. Εταιρία της επιλογής μου που πιστεύω ότι θα καλύψει και σένα σε όσα χρειάζεσαι είναι η Dermedics.gr

      Διαγραφή
  17. Μαρία συγχαρητήρια για το blog σ! Αν θέλω να χρησιμοποιήσω γλυκολικο οξύ που έχω βρει σε υδατικό διάλυμα, με τι μπορώ να το αναμίξω για να το απλώσω ομοιόμορφα στο πρόσωπο; Το νερό νομίζω θα είναι πολύ ρευστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίδα δεν ξέρω να γνωρίζω πόσο θα παραμείνει αποτελεσματικό. Ζημία δεν θα πάθεις οπότε δοκίμασε το και θα το αξιολογήσεις η ίδια από το αποτέλεσμα.

      Διαγραφή

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε διευκρίνηση σχετικά με το άρθρο θα χαρώ να σας βοηθήσω. Το σχόλιο σας ή απορία σας θα δημοσιευτεί μόλις μπορέσω να το διαβάσω και να σας απαντήσω. Παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να είναι σύντομες και πάντα σχετικές με το θέμα του άρθρου.