Τελομεράση, το μυστικό της αιώνιας νεότητας;

Οι επιστήμη εδώ και χρόνια ερευνά τη χρήση του ενζύμου της τελομεράσης σε εφαρμογές αντιγήρανσης. Τα ευρήματα δείχνουν πως το εν λόγω ένζυμο μπορεί να δράσει ανασταλτικά στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης ...

Η τελομεράση, είναι το διάσημο «ένζυμο της αθανασίας» που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980, μπορεί να χαρίζει νιάτα σε ποντίκια που έχουν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να γερνούν πρόωρα.  Κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, τα τελομερή του κονταίνουν και σταδιακά γερνάμε. Και όταν κοντύνουν πέρα από ένα όριο, το κύτταρο σταματά να διαιρείται και πεθαίνει.


Η ανακάλυψη του μηχανισμού της γήρανσης των κυττάρων

O καθηγητής του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνια στο San Francisco Dr. Leonard Hayflick, ανακάλυψε ότι τα δερματικά κύτταρα που παίρνονται από το σώμα ενός ανθρώπου και καλλιεργούνται σε συνθήκες εργαστηρίου, μπορούν ανάλογα με το είδος των κυττάρων αν μεγαλώσουν και διασπαστούν περί τις 50 φορές μετά  πέφτουν σε μαρασμό. Eπειδή, όλοι είμαστε φτιαγμένοι από κύτταρα, το «όριο Hayflick» είναι το όριο της ζωής μας. Πενήντα φορές και μετά ο εφιάλτης της ανθρώπινης ύπαρξης: ο θάνατος. H βάση του «ορίου Hayflick» είναι η διαρκής σμίκρυνση ενός μέρους του DNA μας που ονομάζεται «τελομερές». Kάθε φορά που το κύτταρο διπλασιάζεται αυτό μικραίνει. Όταν φτάσει σε ένα συγκεκριμένο ελάχιστο μέγεθος το κύτταρο δεν μπορεί να διασπαστεί πλέον και πεθαίνει.
Η λειτουργία της τελομεράσης

Το ένζυμο της τελομεράσης μπορεί να επιμηκύνει εκ νέου τα τελομερή και επιτρέπει έτσι στα κύτταρα να συνεχίσουν να διαιρούνται. Έχει δηλαδή την ικανότητα, όχι μόνο να αντιγράφει την γενετική πληροφορία, αλλά να συμπληρώνει και πάλι σε μήκος το τελομερές. Δρα στα τελομερή, (τις δομές που προστατεύουν τα άκρα των χρωμοσωμάτων), περίπου όπως το πλαστικό κάλυμμα που προστατεύει από τη φθορά τις άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών. Εάν η τελομεράση διατίθεται σε ικανές ποσότητες στα σημεία του οργανισμού που γίνονται οι κυτταρικές διαιρέσεις, δίνεται στα τελομερή η δυνατότητα να αποκαθίστανται πλήρως σε μήκος και το κύτταρο μπορεί και παραμένει έτσι βιολογικά ενεργό για πάντα. Έχουν μελετηθεί μονοκύτταροι οργανισμοί με περίσσεια τελομεράσης που τους κάνει αθάνατους σε ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα είδος άλγης η Tetrahymena thermophila.

Σε πρόσφατο πείραμα, ο Ronald DePinho επιστήμονας στο Dana-Farber Cancer Institute στη Βοστόνης εργάστηκε με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να απενεργοποιηθεί η τελομεράση. Τα πειραματόζωα αυτά γερνούν με δραματική ταχύτητα: εμφανίζουν από νωρίς ασθένειες του γήρατος όπως η οστεοπόρωση, ο διαβήτης και ο εκφυλισμός του νευρικού συστήματος, και τελικά πεθαίνουν σε νεαρή ηλικία.

Στα ενήλικα ποντίκια της μελέτης, όμως, η τελομεράση ήταν δυνατό να ενεργοποιηθεί εκ νέου με τη χορήγηση μιας χημικής ουσίας. Και ένας μήνας συνεχούς χορήγησης της ουσίας ήταν αρκετός για να χαρίσει στα ποντίκια τη χαμένη τους νιότη.

Σχετικά αναφέρει ο Dr  DePinho.

"Τα αποτελέσματα μας κατέλαβαν εξαπίνης.  Μας δίνει την αίσθηση ότι υπάρχει σημείο επιστροφής για τις διαταραχές που σχετίζονται με τη γήρανση"

 Τι σημαίνει αυτό για το beaute μας;

Αν και η ανακάλυψη δεν είναι χθεσινή, η κοσμετολογία  μόλις άρχισε να χρησιμοποιεί τα ευρήματα για καλλυντικές εφαρμογές.  Αν και εμείς ήμασταν ήδη σε καλό δρόμο με όλα τα μικρά μυστικά μας  για την φροντίδα της επιδερμίδας μας οι νέες συστάσεις καλλυντικών βασισμένα σε αυτήν την ανακάλυψη μας υπόσχεται ένα πολύ νεανικό μέλλον ;)

Τις πληροφορίες αναζήτησα με αφορμή το νέο ορό των Dermedics Gen' x που  βασίζει την δράση του ακριβώς στην ενίσχυση της τελομεράσης. Το δοκιμάζω εδώ και δύο εβδομάδες και έχω κατενθουσιαστεί. Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής άρχισα να βλέπω βελτίωση. Δεδομένο ότι ξεκίνησα με την επιδερμίδα μου ήδη σε πολύ καλή κατάσταση δεν είναι εύκολο να δω άμεσο αποτέλεσμα πλέον από κάποιο προϊόν. Το Gen'x όμως το λάτρεψα από την πρώτη κιόλας εφαρμογή! Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ να δω το αποτέλεσμα μετά από 2 μήνες! Θα σας κρατώ ενήμερες...

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Καλημερα Μαρια.Τι κανεις;Χαθήκαμ
    ε.....Πολλά και διαφορά. συνέβησαν.Τι είναι αυτός ο νεος όρος που λες; Κανει και για μένα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παλι εγω!!!!????Για μεγαλη χαλαρωση μπρατσων και προσαγωγων τι εχουμε?Και αν βρω ακρη που αφησα το καθε σχολιο γραψε μου.....Ευχαριστω πολυ Μαρακι μου.Ευχομαι ολοψυχα να εισαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλενα ασφαλώς κάνει και για σένα! Κάνει για όλα τα άτομα (άντρες και γυναίκες), πάνω από 30.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο ισχυρή συσκευή διπολικών ραδιοσυχνοτήτων αν θες για πρόσωπο και σώμα. Προς το παρόν η μόνη εύκολη στην χρήση και αρκετά δυνατή διπολική είναι αυτήν εδώ Αν θέλεις όμως μόνο για σώμα ή δεν σε ενοχλεί πιθανή απώλεια λίπους στο πρόσωπο τότε και η μονοπολική rf είναι πιθανά ακόμη καλύτερη λύση για σένα.
    Όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω να σε συμβουλέψω καθόλου ως αναφορά την χρήση της. Οπότε αν δεν νιώθεις άνετα να πειραματιστείς μόνη σου με αυτή, καλύτερα να πάρεις την διπολική που είναι πιο ασφαλής και εύκολη στην χρήση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρία μουκατάφερα επιτέλους να προμηθευτώ τις αμπούλες dermedics που μου πρότεινες, πήρακαι τον ορό πες μου σε παρακαλώ πως τον χρησιμοποιώ και και κάθε πόσο;Μέχρι τώρα χρησιμοποιουσα ορό σε μορφή κρέμας φαντάζομαι ότι τώρα δεν χρειάζεται.Ποια είναι η άποψη σου;Ευχαριστώ για τη βοήθεια ελπίζω να δω αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μόνες τις βάζεις κάθε βράδυ ή πρωί μια μικρή ποσότητα που τραβάς με σύριγγα (την βελόνα την αφήνεις μέσα) Με συσκευές ακολουθείς την συχνότητα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης κάθε συσκευής και βάζεις τις αμπούλες ως το συνοδευτικό προιόν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία,έχω την συσκευή Reju εδώ και ενάμιση χρόνο.Σου γράφω τις εντυπώσεις μου όπως μου ζήτησες. Παρ όλο που οι κατασκευαστές συνιστούσαν,στην αρχή χρήση 2-3 φορές την εβδομάδα,εγώ πάντα τη χρησιμοποιούσα 1 φορά/εβδ.Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένη.Πιό πολύ κάνω στα μάγουλα και στο σαγόνι.Στο μέτωπο λιγότερο και στο λαιμό καθόλου.Δεν ξέρω φοβάμαι,Καμμιά συσκευή δεν χρησιμοποιώ στο λαιμό.Κάποια στιγμή θα πάρω και ένα θερμόμετρο,όπως μου είπες,Το δέρμα μου,μετά τη χρήση το νιώθω ελαφρώς ζεστό(όχι όμως δυσάρεστα), φαίνεται πιό φρέσκο και παίρνει ένα χρώμα υγείας.Νομίζω οτι έχουν μικρύνει οι πόροι και έχει γίνει πιο λαμπερό.Σίγουρα κάτι γίνεται,αλλά στο θέμα της χαλάρωσης ,που μ΄ενδιέφερε και περισσότερο δεν είδα ουσιαστική διαφορά.Αργότερα,αν μπορέσω, θα πάρω μια διπολική από αυτές που προτείνεις.
    Και κάτι ακόμη.....κλασσικά!Έχω αγοράσει πρόσφατα από dermedics τις meso meno και τις gen's .Κάνει να χρησιμοποιώ τις gen's
    με τους υπέρηχους ή μόνες τους σαν ορό?Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φωτεινή σε ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση... Μπορεί να το ποστάρω σαν άρθρο ως αξιολόγηση αναγνώστριας για να μην χαθεί στα σχόλια μιας και με έχουν ρωτήσει κατά καιρούς και άλλες κοπέλες για αυτήν αλλά δεν είχα ιδία άποψη... Είμαι σίγουρη ότι σε κάποια φίλη μπορεί να φανούν χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Πάντως θα έπρεπε να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή. Ίσως έτσι να είχες ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Σίγουρα για δυνατή επιδερμική σύσφιξη πάντως θα χρειαστείς διπολικές συχνότητες. Όταν θα είσαι έτοιμη πες μου να σε βοηθήσω.
    Όσο για τις gen' x ασφαλώς και μπορείς να χρησιμοποιήσεις με τους υπέρηχους. Ίσα ίσα που θα ενισχύσεις την δράση τους!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε διευκρίνηση σχετικά με το άρθρο θα χαρώ να σας βοηθήσω. Το σχόλιο σας ή απορία σας θα δημοσιευτεί μόλις μπορέσω να το διαβάσω και να σας απαντήσω. Παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να είναι σύντομες και πάντα σχετικές με το θέμα του άρθρου.