Πως συνδυάζουμε την τρετινοΐνη με άλλα καλλυντικά.

Μία από τις ερωτήσεις που  λαμβάνω συχνά είναι πως συνδυάζουμε την τρετινοΐνη με άλλα προϊόντα.
Η τρετινοΐνη, όπως είχα γράψει στο post "Τρετινοΐνη: Πως να την χρησιμοποιήσεις με ασφάλεια για αντιγήρανση", είναι μία εξαιρετική και πολύ αποτελεσματική ουσία με πολυδιάστατα οφέλη στην ομορφιά μας. Εκτός από αντιγηραντική φροντίδα  χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της ακμής, της λιπαρότητας,  την μείωση των ανοιχτών πόρων, δυσχρωμιών και χρωματικού τόνου του δέρματος. Δεν είναι καθόλου απορίας άξιο λοιπόν πως είναι ένα από τα αγαπημένα μας προϊόντα ομορφιάς ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ όψιν και την πολύ οικονομική τιμή της.
Λόγω  της ισχυρής της όμως δράσης και έντονη απολέπισης που δημιουργεί,  δεν πρέπει να την  συνδυάζουμε με κάποιες άλλες ουσίες και συγκεκριμένα,  με την βιταμίνη C,  με κάθε είδους πίλινγκ  καθώς και με όλα τα προϊόντα που περιέχουν οξέα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποκλείουμε τελείως από το πρόγραμμα περιποίησή μας αλλά ότι πρέπει  να τηρούμε κάποια ασφαλή χρονική απόσταση στην εφαρμογή τους.

Πως λοιπόν τα συνδυάζουμε με ασφάλεια;

Την τρετινοΐνη υπενθυμίζω ότι την χρησιμοποιούμε πάντα το βράδυ λίγο πριν τον ύπνο γιατί ως γνωστό  απενεργοποιείται από το φως της ημέρας αλλά ακόμα και το τεχνητό.  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο  χρήση  της διαβάστε το αρχικό άρθρο 
Οι συνδυασμοί  με τα άλλα καλλυντικά  έχουν ως εξής:

  • Βιταμίνη C: Την βιταμίνη C ή προϊόντα με βασικό συστατικό την  βιταμίνη C μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε το πρωί.
  • Peels: Συνήθως πρέπει να σταματούμε την τρετινοΐνη 4-7 ημέρες πριν και περίπου 1 εβδομάδα μετά από τα peels για να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Μόλις ολοκληρωθεί  η διαδιακσία του peel  και η επιδερμίδα είναι τελείως ήρεμη είναι απολύτως ασφαλές να επαναλάβετε την  χρήση της Retin-A.)
  • Καλλυντικά που περιέχουν γλυκολικό, σαλικυλικό και γαλακτικό οξύ: Εάν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με την τρετινοΐνη. Εάν το δέρμα σας μπορεί να τα ανεχτεί, δοκιμάστε να τα χρησιμοποιήστε το πρωί.

Οι παραπάνω  πληροφορίες είναι  βασικά οι  γενικές οδηγίες για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήσης της τρετινοΐνης και ελπίζω να σας λύσουν τις απορίες σας σχετικά με τον συνδυασμό της με άλλα καλλυντικά. Αν χρειάζεστε κάποια επιπλέον διευκρίνηση  θα χαρώ να σας απαντήσω στον χώρο των σχολίων. Για δύσκολες περιπτώσεις ακμής και για δέρματα με ιδιαίτερα προβλήματα σας συνιστώ να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.

Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. Μαρία μου γλυκιά σε ευχαριστώ πολύ! Με βοήθησε πολύ το άρθρο σου ώστε να χρισημοποιησω και παράλληλες θεραπείες και Προϊόντα που τα είχα αφήσει από φόβο παρενεργειών με την τρετινοινη. Θέλω να σε ρωτήσω αν μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι και τις συσκευές που έχουμε (παράλληλα με τρετινοινη):dermapen - δερμοαποξεση - ραδιοσυχνότητες κλπ... και με ποιο τρόπο ώστε να είμαστε ασφαλείς ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βίκυ μου θα γράψω ένα ξεχωριστό post για συνδυασμό με θεραπείες. Σε γενικές γραμμές πάντως πρέπει να προσέχουμε κυρίως τις θεραπείες needling όταν χρησιμοποιούμε τρετινοΐνη. Γιατί αυτές δημιουργούν το περισσότερο ερεθισμό και σε συνδιασμό με την τρετινοΐνη μπορεί να στρεσάρουμε πολύ την επιδερμίδα μας και να δημιουργηθεί φλεγμονή. Για την δερμοαπόξεση πρέπει να προσέχουμε απλά πότε την κάνουμε. Είναι εξαιρετικός συνδυασμός αλλά πρέπει να γίνεται όταν δεν υπάρχει ερεθισμός/ κοκκινίλες αλλά ξηρότητα από τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και άρα ανάγκη για απολέπιση. Πρέπει ασφαλώς να προσέχουμε πολύ την ένταση και να κάνουμε ήπιες/προσεχτικές κοφτές κινήσεις για να μην δημιουργήσουμε γδαρσίματα. Αυτό που θέλουμε είναι να αφαιρέσουμε απαλά τα νεκρά κύτταρα. Ραδιοσυχνότητες είναι οκ και δεν υπάρχει κανένας περιορισμός αρκεί ασφαλώς να μην έχουμε κάποιο ορατό ερεθισμό στην επιδερμίδα μας. Αυτό όμως μπορεί να συμβεί κυρίως στο πρώτο διάστημα που εισάγουμε την τρετινοΐνη στο πρόγραμμά μας. Αυτά είναι τα πιο βασικά και ελπίζω αυτά να σε καλύψουν για την ώρα μέχρι να γράψω περισσότερες λεπτομέρειες σε άρθρο. Φιλιά :)

      Διαγραφή
  2. Γεια σας χαιρομαι που ειμαι σε αυτη την παρεα,εγω θα ηθελα να ρωτησω αν μετα απο καθαρισμο με σπατουλα αν μπορω να Χρησιμοποιήσω την τρετινοινη? Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Pepi καλωσόρισες στην παρέα μας :)
      Ναι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά πρόσεχε μετά την σπάτουλα η επιδερμίδα σου να μην δείχνει σημάδια ερεθισμού. Επίσης να αφήνεις πάντα 1 δεκάλεπτο με τεταρτάκι να περάσει και μετά να απλώνεις την τρετινοΐνη. Πάντα δε, ακριβώς πριν τον υπνο γιατί ακόμη και το τεχνητό φως επηρεάζει αρνητικά την δράση της

      Διαγραφή
  3. Μαρια εισαι καταπληκτικη και οι συμβουλες σου πολυ χρησιμες!θεκω να ρωτησω αν μπορω να συνδιασω airol με dermapen και το κορεατικο προιον (μου διαφευγει το ονομα)απολεπισης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελισάβετ μου πως θέλεις να τα συνδιάσεις; Και για το Cure αναφέρεσαι; Αυτό μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να σε βοηθήσεις να αφαιρέσεις τα νεκρά κύτταρα από την χρήση της airol χωρίς να ερεθίσεις την επιδερμίδα σου. Είναι τέλειο για αυτήν την δουλειά. Με το dermapen όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτεσαι να τα συνδυάσεις.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω Μαρια μου,ναι το cure εννοω...που μπορω να το βρω??για το dermapen εννοω αν επιτρεπεται την περιοδο που χρησιμοποιω την airol να κανω και dermapen ή ειναι πολυ επιθετικο σαν σχημα για την επιδερμιδα?ακομη μπορεις να μου συστησεις μια κρεμα που θα συνδιαζοταν καλα με airol ετσι ωστε να αυξησω τα θετικα αποτελεσματα της πρωτης??σε ευχαριστω και παλι πραγματικα εχω εντυπωσιαστει με τις γνωσεις σου αλλα και τον τροπο που τις μοιραζεσαι...να εισαι καλα!!!!

      Διαγραφή
    3. Ελισάβετ θα βρεις το Cure μόνο στο ebay εδώ. Εάν δεν έχεις ήδη λογαριασμό στο ebay και paypal αξίζει να κάνεις ένα κόπο να φτιάξεις, γιατί έτσι σου ανοίγεται μία αγορά με πολλές ευκαιρίες για εξαιρετικές αγορές στις ατομικές συσκευές ομορφιάς και όχι μόνο. Για το dermapen μπορείς να το χρησιμοποιείς όταν πλέον η επιδερμίδα σου έχει συνηθίσει την χρήση της airol και δεν παρουσιάζει καθόλου ερεθισμό ή ξεφλούδισμα. Δεν το συνιστώ όμως για την πρώτη περίοδο χρήσης της airol γιατί είναι, όπως πολύ σωστά είπες, αρκετά επιθετικό σχήμα για την επιδερμίδα. Σε ευχαριστώ πολύ και για τα καλά σου λόγια. :)

      Διαγραφή
  4. καλημέρα μπορώ να χρησιμοποιήσω την τρετινοΐνη και στο λαιμό και στο ντεκολτέ?ευχαριστώ Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κανένα πρόβλημα! Απλά προστατεύουμε και αυτές τις περιοχές από την έκθεση στον ήλιο.

      Διαγραφή
  5. Airol, aquasol, madecassol.. μποροθν να συνδυαστουν?? Η θαπρεπει να επιλεξω μια απο αυτες κ αν ναι ποια ειναι η καλυτερη δυνατη για ηλικια 36 με χαλαρωση ρινοπαριες κ για κατω απο τα ματια??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αιρολ είναι η καλύτερη επιλογή για γενική αντιγήρανση, ρυτίδες και φωτεινότητα στην επιδερμίδα, Για χαλάρωση όμως στις ρινοπαρειακές λίγα πράγματα θα κάνει. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσεις aquasol αν εφαρμόζεις το βράδυ airol και την madecasol μπορείς να την βάζεις κάθε πρωί πριν την ενυδατική σου

      Διαγραφή
  6. Για χαλάρωση στις ρινοαπορειακες τι μου προτεινεις??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελλας η καλύτερη λύση είναι επιδερμική σύσφιξη με συσκευές. Οποιαδήποτε κρέμα λίγα πράγματα θα κάνει στο συγκεκριμένο πρόβλημα

      Διαγραφή
  7. Αρα δηλαδη να παραγγειλω την συσκευη HIFUN?? Αυτο θα βοηθησει συμφωνα με τα αρθρα σου σωστα??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου θέλω να σε ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιώ αιρολ το βράδυ και 2 φορές την εβδομάδα να κάνω dermaroller που έχω 25 χιλιοστά. Είμαι 48 χρόνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαντ ναι αλλά μόνο όταν η επιδερμίδα σου συνηθίσει την airol και δεν παρουσιάζει ερεθισμούς και κοκκινίλες.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα σας!
    Θέλω κι εγώ να καταθέσω την εμπειρία μου σχετικά με τα παράγωγα της βιταμίνης Α. Δεν χρησιμοποιώ ακόμα τρετινοΐνη, αλλά ρετινόλη. Την τρετινοΐνη θα αρχίσω απο Οκτώβρη και μετά σταδιακά σύμφωνα με τις συμβουλές της Μαρίας στο blog να την εισάγω στην περιποίηση του δέρματος.
    Μέχρι τώρα χρησιμοποιώ την ρετινόλη, μια κρέμα με συστατικά την ρετινόλη και υαλουρονικό. Κάθε βράδυ έβαζα την κρέμα και μετά ενυδάτωση γιατί αισθανόμουν το δέρμα μου αρκετά ξηρό. Αποφάσισα χτες να κάνω κι ένα peeling, mandelic για την ακρίβεια. Ξέχασα όμως οτι θα έπρεπε να περιμένω τουλάχιστον 24 ώρες χωρίς ρετινόλη. Οπότε κάνω την διαδικασία και παρατηρώ ότι το δέρμα μου κοκκινίζει, ενώ τις άλλες 2 φορές που είχα κάνει ήταν απόλυτα ήρεμο. Δεν το συνδύασα πάραυτα, απλά το παρατήρησα και το εξουδετέρωσα στα 3 λεπτά και κάτι.
    Το δέρμα μου άρχιζε να ξεφλουδίζει, που δεν είχε κάνει τις 2 άλλες φορές και οφείλω να ομολογήσω οτι τρόμαξα! Σκέφτηκα ότι έκανα έγκαυμα! Μετά την εξουδετέρωση το δέρμα μου ήταν ερεθισμένο αρκετά. Έβαλα αλόη. Προσπάθησα να το ηρεμήσω με αλόη, γιατί δεν είχα και την calm κρέμα η οποία ξέρω οτι είναι φοβερά καταπραϋντική!
    Με αλόη αρχίζει λίγο να ηρεμεί, αλλά στα σημεία όπου είχε αρχίσει να ξεφλουδίζει ήταν κοκκινίλες έντονες.
    Αφού περιμένω με 2 επαλείψεις αλόη, βάζω υαλουρονικό! Με αυτό είδα περισσότερο αποτέλεσμα! Άρχισε το δέρμα να ηρεμεί και μπορώ να πω οτι σήμερα είναι πολύ καλύτερο. Μπορεί να έχει ερεθισμούς, κόκκινα σημάδια δηλαδή, αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα περάσει.

    Αυτά τα καταθέτω ως παράδειγμα προς αποφυγή και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά πόσο δίκιο έχει η Μαρία ότι πρέπει να ακούμε την επιδερμίδα μας!
    ΕΛπίζω να μην έκανα ζημιά στο πρόσωπό μου. Απο εδώ και πέρα θα είμαι πιο προσεκτική όταν κάνω κάτι.
    Το Peel το έκανα γιατί ήθελα μετά να κάνω dermapen, αλλά τώρα το ξανασκέφτομαι γιατί το βλέπω όπως είναι ειλικρινά το λυπάμαι!!!
    Φιλιά σε όλη την όμορφη παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. MyOtherHalf σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες την εμπειρία σου μαζί μας. Μην αγχώνεσαι όμως, απλά άσε ήσυχη την επιδερμίδα σου και θα ηρεμήσει. Σε καμμία περίπτωση όμως μέχρι τότε dermapen. Δοκίμασε και την φυσική μάσκα με χυλό βρώμης, είναι πολύ καταπραϋντική και αναπλαστική. Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα σας και καλό χειμώνα!
    Επειδή αρχίζω σιγά - σιγά την τρετινοΐνη, μπορώ να χρησιμοποιήσω και ραδιοσυχνότητες;
    Εννοώ να βάλω την airol και μετά απο 20 λεπτά να κάνω θεραπεία rf!
    Υπάρχει περίπτωση να έχω ερεθισμό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό χειμώνα επίσης, MyOtherHalf! Μπορείς να τα συνδυάσεις αλλά σε καμία περίπτωση έτσι. Την τρετινοΐνη την βάζουμε πάντα πριν τον βραδινό ύπνο. Το φως, ακόμα και το τεχνητό λένε, μειώνει την αποτελεσματικότητά της. Μπορείς όμως να κάνεις την θεραπεία σου με Rf οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή το βράδυ και την τρετινοΐνη θα την βάλεις πριν ξαπλώσεις.

      Διαγραφή
  11. Καλησπέρα σας! Εύχομαι καλή Σαρακοστή!
    Απλά ήθελα να πω μια καλησπέρα στην παρέα και στην όμορφη Μαρία που μας έχει βοηθήσει όλες να γίνουμε πιο όμορφες!
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σας και από μένα.. Έχω αρχίσει την τρετοινη εδώ και δύο εβδομάδες και τώρα ξεφλουδιζω πολύ λίγο... Την βάζω μόνο 2 φορές την βδομάδα. Τι κρέμα ημέρας μου προτείνετε να χρησημοποιω. Αυτή που έχω είναι με βιταμίνη c και νιώθω να κοκκινίζει το πρόσωπο μου. Το πρόσωπο μου είναι πάντα πολύ ευαισθητο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Calm της Dermedics, είναι πραγματικά εξαιρετική για ευαίσθητα δέρματα. Την αγαπώ!!! :)

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ Μαρία μου. Γεια κάποιο λόγο νιώθω το πρόσωπο μου πολύ αφιδατωμενο έχω χάσει τελείως την λιπαρότητα. Έχω σταματήσει την τρετοινη για 2 βδομάδες τώρα αλλά ακόμη να επανέλθει. Τι μου προτείνετε?

      Διαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Πλέον χρησιμοποιώ κι εγώ την τρετινοΐνη 4 μέρες την εβδομάδα. Απλά δεν ξέρω αν την χρησιμοποιώ σωστά ή πώς να την χρησιμοποιήσω σωστά. Θα πρέπει να απλώσω κάτι πριν την βάλω, ενυδάτωση, πεπτίδιο και μετά απο 30 λεπτά να την απλώσω; Ή να βάλω την τρετινοϊνη και μετά απο 20 λεπτά να βάλω κάποιο ενυδατικό, αναπλαστικό;
    Ποιός είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος χρήσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισή με μία ώρα πριν βάλε την κρέμα νυχτός σου αν θέλεις και ακριβώς πριν πέσεις για ύπνο την airol https://www.spastospiti.gr/2016/10/symvoules-gia-asfali-xrisi-ths-tretinoin.html

      Διαγραφή
  14. Καλησπερα! Μολις ανακαλυψα την ιστοσελιδα σου και μου αρεσει παρα πολυ. Κανω χρηση τρετινοινης 0.05 εδω και μια εβδομαδα καθε βραδυ σκετη και δεν εχω ουτε ερεθισμο ουτε ξεφλουδισμα. Που μπορει αυτο να οφειλεται? Εχει αποτελεσμα χωρις το ξεφλουδισμα? Επισης μπορω να κανω μασαζ στο προσωπο τις ημερες που κανω χρηση με τρετινοινη? Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Len πιθανά εάν χρησιμοποιούσες κάποιο άλλο προϊόν με ρετινόλη η επιδερμίδα σου να είναι εξοικειωμένη στην χρήση ρετινοειδών και να μην ξεφλούδισε με την airol

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα, τυχαία σας ανακάλυψα και χαίρομαι πολύ!!! Μαρία πιο μήνα πιστεύεις πως είναι καλύτερα να ξεκινήσω την αιρολ? Σκέφτομαι αρχές Νοεμβρίου η νωρίτερα? Μπορώ?

      Διαγραφή
  15. Rena μπορείς να ξεκινήσεις τρετινοίνη το Φθινόπωρο αρκεί να χρησιμοποιείς δυνατό αντιηλιακό την ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Εάν έχετε κάποια απορία ή χρειάζεστε διευκρίνηση σχετικά με το άρθρο θα χαρώ να σας βοηθήσω. Το σχόλιο σας ή απορία σας θα δημοσιευτεί μόλις μπορέσω να το διαβάσω και να σας απαντήσω. Παρακαλώ πολύ οι ερωτήσεις σας να είναι σύντομες και πάντα σχετικές με το θέμα του άρθρου.